Zoekt (vond) een hobby

De laatste tijd zit ik veel op pinterest te zoeken naar een hobby. Het borrelt, zeg ik regelmatig tegen LOML, en dan heb ik het niet over mijn buik. Of nou ja, eigenlijk wel.

Want het borrelt beneden, diep, iets om te maken, iets om bezig te zijn, iets om mezelf in te verliezen. Iets om gewoon te doen, zonder erbij na te denken. Het zal vast door de lockdown komen, want oh wat lijken de dagen op elkaar. Mijn zusje, die al maanden thuiswerkt en alleen woont, appte gisteren haar hoogtepuntje van de dag: de was doen.
Ik bedoel maar.

Dus zocht ik online naar leuke dingetjes die ik zou kunnen doen. Daar kom ik mezelf ook flink bij tegen. Want het blijkt dat ik het best wel moeilijk vind om dingen gewoon te doen. Ik wil dingen meteen goed doen. Ik wil dingen meteen laten zien aan mensen. Ik wil er meteen grootse dingen mee doen.

  • schrijven: dat is natuurlijk al een hele grote hobby van mij, of eigenlijk meer dan een hobby, een roeping, een liefde. Ik schrijf elke dag, of hier online, of in een notitieboekje, maar mijn ultieme perfecte solo vakantie bestaat uit een huisje aan het strand, een stapel boeken, en een laptop waar ik alleen maar stukjes mee kan schrijven.
  • poezie. ik heb poezie helemaal ontdekt, en toen dacht ik, ik wil dit ook proberen. Ik schreef wat losse krabbels op, maar het is te verschrikkelijk cliche voor woorden. Dat kan ik dus niet, dacht ik meteen. Maar gisteren bedacht ik me: wat nou als ik bestaande poezie zou ontleden en herschrijven? Gewoon om wat te spelen met woorden, zinnen?
  • yoga: yoga is ook heel leuk om te doen, maar toen ging ik al weer zoeken naar “yoga opleiding”, en op pinterest zocht ik naar mooie plaatjes waar het eventueel leuk zou zin om een yoga school te openen. Let wel: ik kan nog niet eens met mijn hakken op de mat bij de downward facing dog pose. Dus ook hier weer bedacht ik me: jeetje Des, waarom kan je niet gewoon yoga doen. Punt?!
  • fotografie: staat ook heel hoog in elk lijstje met hobbies, zo lees ik online. Alleen: ik ben niet zo technisch aangelegd. Bovendien heb ik nog tig foto’s op mijn laptop die ik nog moet bundelen in een kekke foto album, dus eigenlijk zou een hobby als fotografie alleen maar voor nog meer stress zorgen, iets wat niet de bedoeling is lijkt mij.
  • naaien: op instagram vind ik de leukste accounts van vrouwen die zelf hun kleren maken. Hoe cool? Hoe stoer? Hoe creatief? Is dat niet misschien iets leuks? Maar ik heb niet eens een naaimachine, ik kan nauwelijks een knoop aannaaien, en bovendien vind ik zoveel dingen leuk, maar ook heel veel dingen niet, en ben ik er achter gekomen dat ik liever iemand betaal die een jurk voor mij maakt in plaats van dat ik het zelf doe. Bovendien zou ik er dan eerst een workshop bij willen volgen, alleen kan dat nu niet door julliewetenwel.

En toen opeens, op een nacht, i kid you not, ging het door mijn hoofd. Toen ik nog klein was kreeg ik van mijn moeder een doos met origami instructies, gekleurd vouwpapier en een vouwbeentje. “Ga daar maar eens iets mee doen”, zei mijn moeder, “je verveelt je altijd zo”.

Gisteren ging ik meteen online zoeken en je hebt niet alleen verschillende soorten papier, in de mooiste kleuren, maar je kunt er ook daadwerkelijk alles van vouwen (dino’s? ik ga hier zo de blits mee maken bij nr2. weet ik nu al).

En het mooie is, ik voel totaal geen druk om er iets meer mee te doen, om er iets mee te verdienen, om er groot mee te worden.

Nee, ik wil gewoon leuke dino’s vouwen.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store