Zine, the after story (?)

Ik heb ze net gestuurd. 45 zines. Er zijn 45 mensen, 44 vrouwen, 1 man die geinteresseerd zijn in mijn zine. Die mijn foto tegenkwamen op instagram, die dachten: he wat leuk, en die vervolgens mij een dm stuurden: Des, wat leuk, ik wil er ook wel eentje!

Ik vind het geweldig. Ik vind het echt zo tof. Ik had in mijn stoutste dromen gewoon niet verwacht dat er maar liefst 45 mensen zijn die interesse hadden. Ik was serieus al blij met 1 iemand. Een persoon maar die zou zeggen: Des, geef mij eentje, en ik zou al zo ontzettend blij zijn.

Maar er zijn dus 45 mensen. Dat is nog meer. Voor mij is dat in ieder geval veel. Misschien lacht Beyonce om dit soort getallen. Of die vele social ondernemers op Instagram die de ene na de andere cursus de lucht inknallen, en er 100 euro voor vragen en die nog uitverkocht raken ook, die lachen ook misschien wel een beetje hierom. Maar misschien ook niet. Misschien begrijpen juist deze mensen hoe ik mij nu voel.

Tegelijkertijd voel ik ook zo’n spanning, want morgen zullen de eerste zines op de deurmat vallen en ik ben zo bang dat het allemaal tegenvalt, dat mensen denken: pfff, wat is dit nou weer, een fucking zine, jezus Des, jij denkt OOK DAT JE HEEL WAT BENT, GA EENS EVEN HEEL SNEL NORMAAL DOEN JA (dit gaat allemaal door mijn hoofd, echt waar), dus aan alle mensen die een boek hebben geschreven, godsamme, hoe gaan jullie in hemelsnaam met die spanning om???!!

Maar ook, oh jongens, wat vond ik dit leuk om te doen. Om een planning te maken: wat gaat er in mijn zine, wat wil ik schrijven, hoe gaat het eruit zien? Om me ook echt aan die planning te houden. Dat ik echt genoot van dit kleine projectje, want zoveel tijd was ik er ook niet echt aan kwijt (ik denk bij elkaar een maandje?), het schrijven, het herschrijven, het loslaten (!!), het opnieuw beginnen, het zoeken online van andere zines, dat allemaal: ik vond het zo leuk.

Er komt zeker een tweede zine. Iets over ouderschap, over het moederen, dat weet ik al. Wanneer enz, dat weet ik nog niet. Maar het komt.

Ik wil iedereen bedanken die dit stukje leest, iedereen die een zine heeft besteld, dank voor jullie liefde en enthousiasme, jullie ontzettend leuke berichten, echt zoveel love voor jullie allemaal.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store