Ik ben lid van de Blendle boekenbrief en elke zondag krijg ik dan een soort van nieuwsbrief met nieuwsartikelen over boeken. Heel handig, hier krijg ik ook vele boekentips, bijvoorbeeld dit stukje!

Afgelopen zondag las ik iets over weer het zoveelste zelfhulpboek. Iets met licht en donker, en hoe we zo graag het licht willen zien, terwijl we natuurlijk ook het donker moeten toelaten, enz, enz.

Terwijl ik het interview las met de schrijfster van het boek kon ik me alleen maar afvragen “hoeveel zelfhulpboeken moeten er nog geschreven worden?”.

Is het niet ondertussen allang duidelijk dat we, juist door die vele zelfhulpboeken, nu wel weten: je moet er juist niet op zoek naar gaan? Het zit toch gewoon in jezelf, en bovendien: leef een beetje.

Leef gewoon.

Ga naar werk (nouja, doe het thuis dan nu), wees een goede ouder, dochter, collega, vriendin, partner, wees vriendelijk voor een ander.

Sport, eet, drink, neem nog een trek van die joint, experimenteer een beetje, maar blijf bij je basis.

Voel je kut, klote, zoek hulp wanneer dat gevoel niet weggaat, en weet ook dat het erbij hoort, bij het leven.

Leef een beetje.

Want als ik achter iets ben achter komen de afgelopen jaren is dit: “you missing all the fun”.

Het gaat allemaal zo snel, en het gaat allemaal zo voorbij.

Ik mis de babytijd van nr1. omdat ik zo graag meer dan een moeder wou zijn. Ik mis honderd maal goede gesprekken, heerlijke vrijpartijen, goeie zachte zoenen met LOML omdat ik ruzie wou maken om zogenaamd belangrijke onderwerpen (ik ben die onderwerpen ondertussen vergeten). Ik kon rustig genieten van nr2. en hulp vragen in plaats van perse alles zelf willen doen. Ik kon heerlijk thuis vakantie vieren in plaats van Laten Zien Dat Ik Alles Kan.

Terwijl ik met mijn kop in weer zo’n zelfhulpboek zit, of mijn telefoon, kan ik net zo goed kijken naar de kinderen die elke dag een cm langer worden. Of zoenen met LOML. Of gewoon even stil zijn, want dat is ook niet erg.

Ik denk dat we onszelf als mens onderschatten. Dat we denken dat we dingen, zelfhulpboeken, nodig hebben om gelukkig te worden. Terwijl we het wel kunnen

Gelukkig zijn.

We kunnen het wel. Met z’n allen. Echt.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.