Mijn beste vriendin R. is vrijgezel (ze is ontzettend leuk, lief, heel grappig en kan ontzettend goed koken. Spreid het woord). Ze woont alleen. In tijden van corona kan het moeilijk zijn. Ik voel me alleen nu, appte ze me. Ik kreeg een spraakbericht van een andere alleenstaande vriendin van mij. “Ik zou het nu wel fijn vinden om niet alleen te zijn, om ook even verzorgd te worden”.

Met mijn beste vriendin R. en mijn zusje hebben we daarom weer een vast dingetje ingesteld. Elke dag appen we onze high’s en onze low’s. De regel is dat, hoe kut je dag ook was, je toch een high opnoemt. Ook al is het een simpele “ik stapte uit bed vanochtend”.

Zondag waren we alledrie wat emotioneel. Ik ben een depri motherfucker vandaag, appte mijn zusje. Ik voel me weer wat alleen, zei vriendin R. En ik zei “ik zit weer in zo’n oud patroon dat ik mezelf echt een waardeloos mens vind”.

Gisteren, maandag, waren er geen lows. Ik heb een productieve dag, zeiden vriendin R. en mijn zusje. Ik heb heerlijk yoga* gedaan, zei ik, en zo’n gezellige dag met de jongens.

Omg guys, zei mijn vriend R. we hebben geen lows!

Tijdens corona tijden merk ik dat mijn moods nog sneller gaan dan normaal. Ik kan me zondag waardeloos voelen en maandag zie ik alles weer zitten. Ik voel me soms angstig, want hoe lang gaat dit nog duren? En al die kinderen die al een achterstand hadden, hoe gaat het met hun? Wanneer zie ik mijn ouders weer, mijn schoonfamilie? Komt het nog goed met de wereld?

En dan denk ik weer aan maandag. En alle andere dagen. Dat ik na zo’n moment me ook gewoon weer goed voel. Vertrouwen heb. Hoop. Liefde.

Het is nog maar half 11 maar ik heb nu al een mooie high. Samen met mijn gezin ontbijten, aan tafel, met een stapel lekkere pannenkoeken.

Tip: doe dag 15 en dag 16 van de 30 days of yoga HOME van yoga with Adriene achter elkaar. Heerlijk.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store