Misschien is het beter als ik dit stukje schrijf na corona tijd, als alles voorbij is, als ik mijn ouders weer kan knuffelen, mijn neefje een kus kan geven, mijn zusje een klap voor haar kont kan geven, maar goed, hoe lang duurt het nog?

Gisteren ging ik extra werk ophalen bij de juf van nr1, die zoon van mij vliegt door de stof heen, en toen vroeg ik haar “denk je dat de school nog open gaat voor de zomervakantie?”.

Ze wist het, natuurlijk, niet. Niemand weet het. Ik vrees dat we elkaar pas weer zien na de zomervakantie. Terwijl het juist zo’n leuke periode is om op school te zijn, met de paasdagen en de lente, de schoolreisjes, koningsspelen en het grote sterrenpleinfeest dat elk jaar wordt gegeven op het schoolplein en waar de hele buurt op af komt. Alles is afgezegd, geannuleerd, gaat niet door.

Zo jammer.

En tegelijk leer ik mezelf zo goed kennen tijdens corona tijden.

  • ik wil een huisje in de bossen op aan zee, maar een plekje met rust, stilte en natuur. Ik wandel heel wat af deze dagen, ontdek de mooiste plekjes in de buurt, de leukste speeltuintjes. Heerlijk als de jongens weer thuis komen met rode wangetjes.
  • dat ik het liefst overzicht heb. Dag 1 in quarentaine was een explosie van prikkels. Op social media werden allerlei schoolschema’s gedeeld en opeens vond ik dat mijn kinderen ook een half uurtje achter de computer mochten en moesten ze ook maar duits leren. Ik heb een dag mijn telefoon weggedaan, haalde het schoolwerk op van de jongens en maakte een eigen schema. Tussen de middag mogen de jongens met de playstation spelen. En de nintendo switch die we speciaal hiervoor hebben aangeschaft. Of een film kijken op Disney plus. Een keer in de week bestellen we pizza. Of halen we patat. Ze mogen opblijven. Ze mogen uitslapen. Het is een schema dat het allerbeste werkt voor ons en ik vind het heerlijk zo.
  • dat een spf en een olie het beste werkt voor mijn huid. Ik droeg al zo weinig mogelijk make up (alleen mijn wenkies en soms een faundesjon). maar de laatste dagen helemaal niet meer en djies wat s t r a a l t mijn huid. Het is echt de combi van de spf en een olie, mijn olie is trouwens bijna op dus ik wil een nieuwe gezichtsolie proberen (tips?). En trouwens Alicia Keys zei het al toen ze make up free ging: olien zijn goed voor de huid.
  • dat ik het liefst nu mensen wil aanraken. Of nouja, niet aanraken, maar dat ik het fijn vind om dicht bij mensen te zijn. Als ik met ze praat, en gewoon naast ze kan zitten. Iemand even een knuffel geven. Een arm om iemand heen. Ik mis het.
  • dat ik normaal gesproken heel veel alleen doe en dus moet ophouden met zo streng te zijn voor mezelf. Ik wil altijd alles perfect doen. Nu LOML thuis is merk ik hoe fijn het is om de zorg voor de kinderen te delen. Om niet continue alles alleen te doen.
  • dat ik de auto nu nauwelijks gebruik.
  • dat ik contact hou met de mensen die er echt aan toe doen. En dat dat niet veel anders dan in daily life zonder corona. Dus dat betekent weer dat ik de juiste mensen uit mijn leven heb geweerd een aantal jaar geleden.
  • dat ik van sporten hou! En van gezond eten ! ????Want natuurlijk is corona tijd de reden om goed te snacken en ja dat doe ik ook regelmatig maar ook flans ik net zo vrijwillige een bordje groente in elkaar (ik heb de hash brown ontdekt en geroosterde broccoli uit de oven met knoflookpoeder, uienpoeder, chili, peper en zout). En ik mis de sportschool, niet te geloven.
  • ik ben er ook achter gekomen dat ik ook ik angstaanvallen kan krijgen tijdens deze hele corona gedoe. Een angstaanval is misschien een groot woord, maar wel dat ik van alles voel. Angst. Boosheid. Verdriet. En dat stukje van onzekerheid ook. Want waar staan we met z’n allen over een half jaar? Waar het gaat het heen met de wereld?
  • ik vind het bovenal toch nog wel spannend, dit alles. En daar tegenover weer dat ik het heerlijk vind om terug te gaan naar mezelf. Terug te gaan naar de meest belangrijke dingen. Ik hoop dat ik dit allemaal nog steeds weet, straks. Straks. Na corona.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store