Een paar jaar terug, nr3 was er nog niet, stuurde ik eens een foto van nr2 naar een vriendin van mij.

Het was een foto bij een grote plas hier in de buurt. Het was die dag heel warm. Ik lag op het gras. Ik had mooi zicht op de jongens die heerlijk in het water en het zand speelden. Nr2 had zijn pet achterstevoren op. Zijn bolle nog een beetje baby buikje stak naar voren. Een zwembroekje had hij aan. Stoer liep hij naar mij toe. Op dat moment maakte ik de foto.

Heerlijk zomerlijfje, appte mijn vriendin terug weet ik nog wel. Ik vond het zo’n mooi schattig woord. Zomerlijfje. Ik moest er weer aan denken, deze dagen.

Het is weer warm in Nederland. Heel warm. De jongens lopen alleen in onderbroek rond. Kleine onderbroekjes, zo klein dat ik ze nog maar net kan opvouwen. Ik zie ze lopen in het huis. Over het dek. De lekkere beentjes. Van nr2. dun, spillebeentje noemen we hem ook. Van nr1 wat voller, stevig. Ik kan me regelmatig niet inhouden om erin te knijpen, om ze te masseren.

Ik kijk naar de voetjes. Die van nr2 wat dun, die heeft hij van mij. Die van nr1 rond, bijna vierkant, dikke teentjes. Soms heeft hij last van groeipijn en moet ik zijn voetjes masseren.

Bij ons vakantiehuisje gingen we elke dag naar het zwembad. LOML met nr1 en nr2 eerst, ik wachtte tot nr3. wakker werd van zijn middagdutje.

De jongens konden wel uren verblijven in het zwembad. Duiken. Van de glijbaan gaan. Spelletjes doen. Mijn man is er ster in: spelletjes verzinnen met de jongens. Ik zwem wat rond. Maar vooral kijk ik toe. En wat ik vooral doe is ze zo af en toe vastpakken, die jongens van mij, een knuffel geven, bijna afdwingen, onder het water pak ik de beentjes vast, knijp ik erin, zo lekker zacht. Mama, hou op, roept nr2, en hij wringt zich los uit mijn armen om verder te spelen.

Gisterochtend kwam nr1. bij ons in bed liggen. Ik sliep die nacht zelf met alleen een onderbroek aan, het was te warm. Nr1. kwam op mij liggen. Zijn gezichtje in mijn nek. Ik masseerde zijn rug, ik voelde zijn lijfje op mijn lichaam. Zo heerlijk zacht, zo lief, zo klein en tegelijk zo groot. Warm zomerlijfje.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store