Waarom ik heel graag juf wil worden

Nr2. speelde gisteren bij een vriendje van hem. De zus van dat vriendje zit in groep 3. Ze is blijven zitten. Het is een ontzettende lieve zus. Een zus zoals zussen horen te zijn. Ze brengt hem naar zijn klas. Ze is zorgzaam. Ze let altijd goed op hem. Een keer zag ik dat hij aan het vechten was met een ander jongetje. Ze sprong er bovenop. Gaf het andere jongetje een duw. Sloeg haar arm over haar broertje heen.

Soms spelen nr1 en nr2. samen bij dat vriendje. Ze worden daar altijd goed verzorgd. Een tafel vol met eten staat klaar, de buikjes worden goed gevuld. Van nr1. hoorde ik dat de zus mee hielp. De tafel dekken, eten opscheppen.

Elke vrijdag help ik mee op school. Dan teken ik met een groepje kinderen. De zus zit er altijd bij. Ze geeft me altijd een knuffel als ik haar zie. Dan verstopt ze zich onder mijn jas, haar armen om haar heen, haar gezichtje tegen mij aan. Gaat alles goed, vraag ik haar altijd. Hoe vind je het in groep 3, heb je nog iets nieuws geleerd?

Ze knikt, ze vertelt, ze praat. Ik heb het gevoel dat ze soms een beetje eenzaam is, al weet ik het niet zeker. Ik zie haar nergens echt bijhoren, ze helpt vaak mee thuis.

Vorige week gaf ze mij een tekening. Van een meisje, met een jurkje. Het meisje droeg een hoofddoek. Ze tekende er een hartje erbij. Juf, zei ze, deze is voor jou. Wat lief, zei ik, wat een mooie tekening! Thuis plakte ik de tekening op de koelkast.

Toen ik gisteren nr2. ophaalde, deed de zus open. Een knuffel. Een verlegen lachje. De moeder kwam erbij staan.

Ze vindt het altijd leuk bij jou, vrijdag. Jij meehelpen op school toch? Ze spreekt nog niet goed nederlands. Zij zegt jij kan goed tekenen. Oh, zeg ik, dat valt wel mee hoor, zij kan het zelf ook heel goed! Zij vindt echt leuk bij jou, herhaalt de moeder nog een keer.

Wat wil je worden vroeger, was altijd de vraag, en dan zei ik altijd juf. Later was het advocaat, een beetje onder druk van mijn vader, want daar kan je tenminste mee thuiskomen.

Sinds ik thuismoeder ben, ben ik actief bezig op de school. Luizenmoeder, knutselmoeder, voorleesmoeder, schoolreisjemoeder, zeg het maar, ik schrijf me er wel voor in. Gezellig. Leuk. Sinds dit schooljaar zit ik ook in de ouderraad, ook heel leuk om te doen.

Steeds vaker gaat het door mijn hoofd. Juf zijn. Juf worden. Kinderen iets leren. Kinderen een fijn gevoel geven. Kinderen het gevoel geven dat ze gezien worden. Dat ze erbij horen. Dat ze het kunnen, allemaal, wat ze ook maar willen. Kinderen een dosis zelfvertrouwen geven.

Nu nog niet, straks als nr3. ook naar school gaat. Nog twee jaartjes. Stiekem kan ik niet wachten.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store