Jaren terug al had ik het op mijn bucketlist, op mijn goede voornemenlijst, op mijn grote doelen lijst: een instrument leren spelen.

Ik dacht aan piano, ik deed een proeflesje, eentje maar, en het duizelde me zo voor mijn ogen dat het ook meteen daarbij bleef.

Inmiddels weet ik dat bepaalde dingen op je pad komen op het juiste moment. En soms is de tijd er gewoon nog niet juist voor. Die piano leren bijvoorbeeld. Of mijn boek waar ik in het verleden al verschillende pogingen voor heb gedaan en maar niet van de grond kwam. Of moeder worden, ja, dat vind ik ook wel een goede voorbeeld.

Nou goed, vorig jaar schreef ik dus al: ik wil ukelele spelen. Ontzettend leuk instrument dacht ik. Zo schattig klein, het schijnt makkelijk te zijn met maar 4 snaren en met de groep waar ik altijd ayahuasca ceremonie mee doe wordt ook muziek gespeeld. Waaronder dus de ukelele. En elke keer denk ik: hoe vet zou het zijn als ik dat nou ook eens zou kunnen. En ook nog een reden: de kinderen. Die zijn gek op muziek en wat nou als ik zelf gewoon ukelele speel terwijl zij liedjes zingen?

Ik had er al een tijd niet aan gedacht tot mijn zusje mij wees op Uked. Op facebook* zag ze het voorbij komen en de vrouw die de workshop gaf kennen we toevallig ook nog. Leuk, dacht ik, ik schrijf me in.

Gisteren was het eindelijk zover. L, die de workshop geeft, zei het meerdere keren: fouten maken mag. Iedereen kan het. Ga eerst lekker spelen. Tot 2 jaar geleden kon zij geen noot lezen, en inmiddels geeft zij workshops, zo snel kan het gaan. De tip is: veel herhalen. En maak die fouten, bleef ze maar herhalen. Ook een mooie: de ukelele is een instrument dat vergeeft. Als je eens een foutje maakt dan is dat nauwelijks te horen.

Ja ok, dacht ik, fouten mag. Maar later in de workshop begreep ik waarom ze het zo vaak zei. Waarom het vooral voor mij belangrijk is om dat te horen. Want ik snapte er het eerste uur geen reet van. Korstsluiting in mijn hoofd (zei L. ook heel vaak. Kortsluiting ga je krijgen!). En toen was er een pauze. Een paar mensen gingen wat drinken halen. En toen begon het. In mijn hoofd:

iedereen doet het wel goed. Iedereen om me heen kan het wel. Ik weet zeker dat ze nu over mij aan het praten zijn. Dat ene meisje he, die Des, hahahaha, zagen jullie dat? Die bakt er echt niets van he! Ze snapt er niets van, hadden jullie dat ook gemerkt? Pff, dat zij meedoet met deze workshop he, hahahha, belachelijk.

Het ging maar door. Ik kan het niet. Ik hoor hier niet. Was thuis gebleven Des. En jij wou ukelele leren spelen? Hah! Laat me niet lachen!

Ik negeerde het. Ik negeerde mijn hoofd. Ik negeerde dat venijnige stemmetje. In de pauze bleef ik zitten en ik bleef tokkelen. Herhalen. De c, de g, de am, de f, blijven herhalen, achter elkaar. Ik ruilde wat ukelele’s. Ik luisterde goed naar het geluid. Hoe het klonk.

De vrouw die naast mij zat, die het meteen heel goed kon en mij even hielp, kwam naast me zitten. Je doet het al goed zei ze. Maar jij hebt het al zo goed door, zei ik sip. Ja hallo, zei ze, ik kom ook uit de muziek he. Ik kan al noten lezen.

Dat was even het zinnetje dat ik moest horen. Zie je nou wel Des. ZIE. JE. NOU. WEL.

Goed, eindstand: aan het eind van de workshop (2,5 uur later) kan ik 3 (!!) liedjes spelen en ben ik een prachtige ukelele rijker. De online workshop voor gevorderden heb ik al binnen en toen ik gisteren thuiskwam wou nr3. er al meteen op tokkelen.

En nu? Vooral veel oefenen. En ook: buiten je comfortzone blijven, Des.

*ik heb geen facebook meer, en 1 van de redenen waarom ik toch twijfelde om het te verwijderen was het argument “straks mis ik iets”. Dat mijn zusje me wees op de workshop is toch weer het bewijs: als het echt voor jou is bedoeld komt het wel op je pad. En mis je dus echt niets aan facebook.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store