tips voor thuisscholing

Oh jongens, wat inmens groot verschil weer met die eerste lockdown.

Die eerste intelligente lockdown, weten jullie nog, waarvan we dachten dat het daar bij zou blijven, hahahahaha, corona be like NOT, waar we met z’n allen netjes thuiswerkten en voor het eerst de kinderen thuisscholing hadden.

En wij nog in de oude buurt woonden, die oude kwetsbare wijk, met dito school en ik alleen nr1. in groep 3 had zitten, en nr2. nog in groep 2 en die niet meer moest doen dan wat knippen en plakken.

Het was toen dat ik in gesprek ging met mede moeder vriendinnen en zij mij lieten zien wat zij allemaal mee kregen aan schoolwerk. En ik het moest doen met maar een schema op een a4tje en een appje zo af en toe van de juffen.

Op deze nieuwe school, in deze nieuwe wijk, krijg ik elke dag een instructiefilmpje, een schema met uitgebreide uitleg, en nog een extra leuke oefening in de middag.

Het niveau, dat zie ik meteen, ligt hier een stuk hoger en het werk is een stuk meer. Ik kan er nog steeds niet bij dat in dezelfde stad je twee scholen hebt waar het niveau verschil zo groot is*.

Niet alleen heb ik nu twee kinderen die ik moet scholen, ook is de stof dus net wat uitgebreider en dus net wat meer, en, deze heb ik al een paar keer gehoord van moeders om me heen: laten we ook vooral niet vergeten dat het nu de koude maand januari is, en niet de lente achtige maand maart waar je nog lekker naar buiten kon om te wandelen.

Vorige week maandag vond ik het best pittig. Nr3 die elke keer tussendoor komt om aandacht te vragen, nr2 die toch niet zo zelfstandig is al z’n grote broer, en ik die dacht wel even tussendoor het huis schoon te kunnen maken.

Een stapje terug doen dus.

Dan maar niet schoonmaken. Ik ben zo blij (en trots!) op nr1. die zelfstandig aan het werk gaat, die dus wat sneller klaar is en dan kan spelen met nr3. zodat ik alle aandacht aan nr2. kan geven.

En die nr2, die doet het ook zo goed, want ik zie nu echt hoe hoog het niveau in zijn groep 3 is, en ik snap ook waarom hij die eerste weken in groep 3 (op een nieuwe school, in een nieuw huis), zo “vervelend” thuis was.

Ik moet, maar vraag het me over een paar weken weer wie weet ben ik er dan helemaal klaar mee**, eerlijk zeggen dat ik het stiekem wel gezellig vind, en makkelijker dan ik dacht, de kindjes lekker thuis.

In de ochtend is er geen haast, we ontbijten, kleren aan, en dan beginnen we met het schoolwerk.

Nr3. zet ik achter de tv. Rond 12 uur zijn we klaar, we lunchen, we doen boodschappen of even naar buiten, en daarna mogen ze achter de tv of playstation spelen.

En dat, lieve moeders, is denk ik wel mijn ultieme tip. Beeldschermtijd. Ik ben er maar wat flexibel mee en erg dankbaar, want anders had ik dit stukje niet kunnen schrijven.

*de docu is al afgelopen, maar kijk het alsjeblieft terug op npo start: Klassen. Prachtig, ontroerend en schrijnend. De kinderen heb ik in mijn hart gesloten, net als de juffen, want oh wat hebben we leerkrachten als hen nodig.

**dit stukje schreef ik vorige week, toen ik volop met mijn cyclus in de zomer zat, vol energie en creativiteit. Inmiddels zit ik in de herfst, en dat merk ik aan alles. Ik ben moe, ik heb nergens zin in, ik wil vooral alleen maar alleen zijn, wat natuurlijk niet kan met die kinderen om me heen. Dus ja, ik kijk er nu toch anders tegenaan. Zacht zijn maar, voor mezelf, voor de kinderen, en vanmiddag maken we chocolade mokka fudge. Waarom ook niet.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store