time management deel 2

nav vorige stukje kreeg ik van een vriendin de tip: schrijf al je taken (maar dan ook echt alles) van de week (of maand of dag of paar dagen) uit, en vervolgens ook achteraf wat voor tijd het je heeft gekost. Zo krijg je een realistisch beeld van je taken.

Dat vond ik nogal spannend om te doen, om niet te zeggen: geheel confronterend. Want dat was het dus ook echt: confronterend. Hoezo dacht ik dat ik tussen half 9 en half 2 kan sporten, douchen, grote boodschappen doen, koken en “even nog een stukje schrijven?”. Bovendien dacht ik daar ergens ook nog te kunnen mediteren.

Sinds het schrijven van dat vorige stukje ben ik me er behoorlijk bewust van. En dat is denk ik wel het allerbelangrijkste om te doen, dat je er echt bij stilstaat. Zo weet ik nu gewoon: “ok Des, je moet daar om 1500 uur zijn, het is een kwartier rijden, MAAR REKEN OP EEN HALF UUR MINIMAAL VOORBEREIDEN MET DE KIDS OM WEG TE GAAN (zo klinkt het in mijn hoofd), of zelfs DRIE KWARTIER.

Verdere eye openers over tijd:

  • ik las laatst ergens iets over “wachttijd”, dus bijvoorbeeld als je ergens te vroeg aankomt. Zie wachttijd niet als wachten, maar als ontspannen. Dus: je hebt extra tijd over (en dat willen we allemaal). Huge eye opener vond ik dat, dan maar extra vroeg ergens aankomen zodat ik nog even om me heen kan komen, een boekje kan lezen of opgeslagen blendle artikelen op mijn telefoon kan teruglezen.
  • dingen uitschrijven, al is het maar omdat het dan uit mijn kop gaat. Elk kleine taakje dan ook. Het is niet zozeer een to do-list, maar meer een samenvatting van mijn week of dag.
  • ook belangrijk: waar wil ik mijn tijd aan uitgeven? Dat is dus: mijn gezin, schrijven, sporten, en mediteren. Dat betekent dus dat alle extra dingen die daarbij komen, er ook weer af kunnen. Met enige pijn in mijn hart heb ik daarom me afgemeld bij de kookclub en ga ik ook niet beginnen met ukelele lessen: daar is nu gewoon niet de tijd voor, en dat is dus ook ok.
  • en toch weer over verwachtingen: zodra ik ga denken “oh, dan kan ik vast nog wel even schrijven/koken/liggen/mediteren, wat dan ook” dan weet ik ook: nee Des, ga er vanuit dat het niet kan. Want dat scheelt dus zo heb ik al gemerkt deze week. Om een voorbeeld te noemen: vandaag is best een drukke dag met een vergadering in de ochtend, boodschappen doen en helpen op school dus ik dacht al: dat wordt niet schrijven vandaag. Maar ergens viel het toch mee, waardoor ik dus toch dit stukje online heb gezet. Dus. DUS!

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store