The handmaids tale & Easy

Er zijn 2 series die ik op dit moment kijk, nouja eigenlijk ook wel wat losse series ernaast maar die zijn meer in de categorie “series-die-ik-kan-kijken-als-er-verder-echt-geen-andere-series-zijn”, en dat zijn The handmaids tale en Easy.

Ik zal proberen uit te leggen waarom ik deze series kijk en jij dat dus ook gewoon moet doen.Ik vind dat altijd moeilijk omdat ik nooit verder kom dan “het is gewoon VET goed/spannend/leuk/grappig, en door de nadruk te leggen op VET hoop ik altijd dat mensen ook echt door hebben hoe enthousiast ik er ook over ben.

Goed, the handmaids tale dus, volgens mij heeft iedereen wel eens over deze met prijzen overladen serie gehoord, maar in het kort dus:

“De serie speelt zich af in een dystopische nabije toekomst. Het geboortecijfer drastisch gedaald. Na een burgeroorlog grijpt een totalitair regime van christelijke fundamentalisten, genaamd Gilead, de macht in de Verenigde Staten. Het land wordt omgevormd tot een streng religieuze samenleving waarin het woord van God als leidraad gebruikt wordt voor elk aspect van het leven.

Het land wordt geleid door een mannelijke elite. De weinige vruchtbare vrouwen worden gedwongen “Handmaids” te worden. Deze Handmaids, die steevast een rood gewaad dragen, worden elk aan een mannelijke bevelhebber en diens onderdanige echtgenote toegewezen. Hun voornaamste taak is het baren van kinderen, gebaseerd op het bijbelse verhaal van Rachel en haar dienstmaagd Bilha. Om die reden worden ze regelmatig ritueel verkracht door hun meester. Bij een geboorte wordt het kind meteen afgestaan aan de meester en diens echtgenote.

Als een van de weinige overgebleven vruchtbare vrouwen is June actief als dienstmaagd binnen het huishouden van de Commandant. Juneheeft slechts twee doelen voor ogen: overleven en de dochter vinden die haar is afgenomen”.

Waarom ik de serie zo goed vind en het mij ontzettend veel stof geeft tot nadenken:

angstaanjagend, beklemmend, verschrikkelijk, het zijn woorden die door mijn hoofd gaan tijdens het kijken van de serie. Want je moet er niet aan denken natuurlijk: zo’n regime, vrouwen die staatseigendom zijn, en als moederzijnde grijpt het mij natuurlijk naar mijn strot dat je verkracht wordt tot je zwanger bent en vervolgens je kind af moet staan. Maar toen bedacht ik me wat er nu gebeurd in amerika. Dat er in sommige staten inmiddels is bepaald dat abortus verboden is. Een wet ontworpen overigens door alleen maar witte blanke mannen. Mannen die dus beslissen over het lichaam van een vrouw, ik kan er gewoon niet bij met mijn hoofd. Zo’n ver van mijn bed show is de serie dus niet, sterker nog, waarom zou dit niet NU ook al kunnen gebeuren?

Een tijd geleden heb ik besloten: ik wil geen andere vrouwen meer afkraken. Ik zie vrouwen als zussen, ja heust de een wat sterker dan de ander, maar we komen allemaal van dezelfde bron, en elk vrouw heeft haar eigen verhaal. Vooral sinds ik moeder ben sta ik soms te kijken van de vele harde oordelen die moeders over elkaar hebben. Ik ben een tijdje draagconsulente geweest en ik schrok ervan hoe het ook vooral in die wereld er aan toe ging. Ik wil hier niet aan meedoen. Ik doe mijn best vooral om hier niet aan mee te doen, want ook ik ben geen heilige hierin.

In de serie zie je de afgunst, de jaloezie, het wantrouwen tussen vrouwen onderling (gecreeerd overigens door mannen immers). Want de onvruchtbare vrouwen willen graag moeder worden, ze hebben de handmaids nodig om een kind te krijgen, maar daarvoor moet hun echtgenoot wel met ze naar bed. Vooral de band tussen Serena (de vrouw van de commendant) en June vind ik facsinerend om te zien. Want Serena haat June natuurlijk, maar heeft haar ook nodig voor de baby. Tegelijk zie je Serena steeds meer ontdooien richting June en realiseren: wij zijn allemaal vrouwen. We are in this together. Ik heb een haat-liefde verhouding met Serena en ik hoop zo dat ze nog sterker wordt.

Visueel gezien is de serie een plaatje. De rode jurken van de handmaids. De blauwe mantels van de vrouwen. De witte kappen die handmaids op moeten doen, juist dat zorgt voor dat verstikkende gevoel dat de handmaids, en ik als kijker, krijgen tijdens het kijken van de serie. Dan heb je nog de soundtrack, die ook waanzinnig is en dan heb ik het nog niet eens over echt alle acteurs/actrices in de serie, zo ontzettend goed.

Ik heb net alles gekeken, en volgens mij komt er elke donderdag een nieuwe aflevering van seizoen 3 online. Videoland is een bitch qua app trouwens, ik kan em niet zien op mijn macbook air en op onze smart tv moet je de serie in 1x kijken, je kunt dus niet onderbreken en de volgende dag verder gaan, maar toch. Alleen al voor the handmaids tale zou ik zeggen: neem een abo, of deel em met vrienden.

Easy dan. Die staat gewoon op Netflix en heb ik net ontdekt. Ik ben nog maar bij aflevering 4 van het eerste seizoen maar nu al fan. Fijn om even naast handmaids tale te kijken, want een aflevering duurt maar een half uur en het is een stuk luchtiger.

Waar het over gaat? Nou ja nergens en tegelijk overal over. Elke aflevering kun je gewoon apart zien, al begreep ik van LOML (die al een stukje verder is), dat er mensen ook weer terugkomen in het tweede seizoen. Het gaat over relaties, over vriendschappen, mensen rond de 30 jaar, allemaal wonende in de stad Chicago. En voor de rest? Er gebeurd vrij weinig. Helemaal niets eigenlijk. En tegelijk is het ook ergens wel herkenbaar. LOML zei dat het apart is dat je in het begin tijdens het kijken er vanuit gaat dat er iets gebeurd. Dat klopt: ik denk nog steeds “oh die gaat vast dood” of “nou gebeurt er vast iets ergs”. En dat komt natuurlijk omdat je immers altijd zulke series kijkt. Verfrissend dus, gewoon een serie waar niet zoveel gebeurd en tegelijk gewoon heel herkbaar is. Een beetje zoals het leven hoort te zijn denk ik.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store