Seksuele voorlichting

Een zinnetje weet ik nog, wat de leraar zei van biologie. In een boek een plaatje van een penis en de vulva, namen ernaast met een streepje erbij voor welk woord erbij hoort. Hij noemde ze allemaal op, alsof wij niet konden lezen, en toen kwam hij bij de eikel. Hij zei “en hiervan hebben we een heleboel van in deze klas”. Gelach. Hahaha. Eikels.

Bij het vak verzorging kregen we een filmpje te zien. Een meisje die lag te mastruberen, opeens ging de deur van haar kamer open, haar moeder met een geschrokken gezicht. Aan jezelf zitten mag, het is niet raar!

De lerares van verzorging, die er overigens precies uitzag als een vrouw die verzorging gaf wild haar, grote bril die continue van haar neus afzakte en grote jurken, was op zich wel relaxt. Van andere klassen hoorde ik al over de bezem en het condoom en inderdaad: zo liet ze zien hoe je een condoom omdeed.

Dat was het. Mijn seksuele voorlichting in de eerste klas van de middelbare school. Uit de Tina kreeg ik les over maandverband, uit de Fancy las ik dan meer over vingeren, aftrekken, en oraal bevredigen “alleen als je echt wilt!”.

Nooit heb ik een gesprek van mijn ouders gehad. Ik heb nooit van mijn moeder gehoord wat er gebeurd als je ongesteld werd. Alleen een “als je ooit bloed in je onderbroek vindt, dan moet je in dit bakje kijken”. Het bakje was een plastic bakje hoog op een plank in de wc waar maandverband lag. That’s it.

Het is de generatie maar meer de cultuur denk ik. Er werd gewoon niet over gesproken. Dat heb ik mijn ouders, en vooral mijn moeder, later wel verweten (sorry). Leg het uit, zei ik, wat jullie deden is net doen alsof er niets is en vervolgens wel raar vinden dat ik er nieuwsgierig naar was.

Wat ik vooral jammer vond is meer het emotionele aspect van seksuele voorlichting. Goed, die theorie: hoe word je zwanger, hoe doe je aan seks, hoe doe je een condoom om, prima. Dat is best nog te lezen uit een boek of online.

Maar ik bedoel meer: wanneer doe je aan seks? Wanneer voelt het goed? Hoe vertel je als je iets niet fijn vindt? Of juist wel? En vooral ook een les aan de jongens: is er sprake van wederzijds goedvinden? Is er geen sprake van druk? En hoe praat je daar dan over?

Niet lang geleden hoorde ik op de radio dat ik daar niet de enige in ben. Juist jongeren willen dat seksuele voorlichting meer daar over gaat. Zeker met het huidige #metoo debat vind ik het niet meer dan logisch.

Een ding weet ik het wel: ik ga het zo anders aanpakken met mijn jongens. Ze uitleggen dat ze altijd respect moeten hebben voor de ander, juist ook op seksueel gebied. Dat ze altijd naar me toe kunnen komen als ze vragen hebben. Dat ik gerust met ze mee wil om condooms te halen, en dat ze altijd eentje op zak moeten hebben. Ik wil dat ze weten dat seks het fijnste is als er ook liefde is, maar dat er niets mis is met vooral te ontdekken. En dat ze er maar altijd van mogen genieten.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store