Toen nr1. nog een baby was hadden we samen een heel fijn ritueeltje.

Vlak voor het slapen, tijdens het verschonen van de luier, masseerde ik hem altijd.

Ik draaide zachtjes met zijn kleine voetjes. Met mijn vingertoppen drukte ik zachtjes op de vetkussentjes van zijn voetjes. Ik masseerde zijn kleine heerlijke dikke benen. Met mijn hand draaide ik zachtjes rondjes op zijn buik, rond zijn navel.

Hij vond het heerlijk. Hij zat rustig om zich heen te kijken terwijl ik hem zo zachtjes masseerde.

Bij nr2. had ik er geen tijd meer voor, bovendien was het al een plakkind en sliep hij altijd tegen mij aan in de draagdoek, in bed, of aan de borst. En nr3, ach zo af toe masseerde ik hem, als ik het nu weer doe moet hij altijd lachen omdat het kietelt.

Toeval of niet, van alle drie de kinderen vindt mijn oudste zoon het nog steeds heerlijk om gemasseerd te worden. Hij is net als ik, urenlang mag je hem kriebelen.

De zon schijnt. Het is warm. De t-shirtjes kunnen weer uit de kast. Mag mijn hemd uit, vroeg nr1. En mijn t-shirt plakt aan mijn rug.

Gisteravond zat hij naast mij op de bank, met de controller van de nintendo in zijn hand. In zijn blote bast. Zachtjes aaide ik over zijn rug. Bovenaan zijn rug, tussen zijn schouderbladen zag ik wat babyhaartjes zitten.

Heel licht en tegelijk een beetje donker van kleur, zodat je het toch kon zien. Als ik er met mijn vingers overheen ging voelde ik nauwelijks iets. Omdat de haartjes donker van kleur was kon ik een patroontje zien. Een kruintje, een rondje op zijn rug.

Kijk eens, zei ik tegen mijn man, op de rug van nr1. Hijzelf ging onverstoorbaar verder met nintendo spelen. Mijn man kwam erbij staan. Hij moest lachen. Wat grappig, zei hij.

Ik ging er met mijn vinger overheen. Over het rondje van babyhaartjes op mijn zoons rug. Als je je best deed kon je de haartjes voelen. Heel zacht.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store