11 mei 2021
Zoals elk jaar spant het erom de laatste dagen. Wanneer is ramadan afgelopen? Wanneer is het suikerfeest? Turkije weet het al, zeggen we elk jaar, want die leggen het gewoon vast, Marokko&Indonesie wachten tot het laatste moment en het bekend is wanneer de nieuwe maan begint.

We hopen natuurlijk dat het 12 mei is, hoe eerder hoe beter, want we zijn er klaar mee, ik in ieder geval wel. Ik ben moe. Zoals elk jaar verslaap ik me zeker een keer tijdens ramadan. Ik voel dat mijn weerstand naar beneden gaat, een beetje schor in mijn keel en mijn huid is al helemaal a mess. Een voorhoofd vol pukkels, een grote pukkel staart me vanaf mijn linkerwang als aan als ik in de spiegel kijk.

Weten jullie het al, appen we elkaar, en niemand weet het nog, insha allah woensdag, insha allah donderdag. Dan aan het eind van de dag krijg ik een doorstuur berichtje via de app van mijn nicht. Donderdag is idul fitri, (suikerfeest), woensdag 12 mei is de laatste dag vasten.

Laatste dag, zeggen LOML en ik tegen elkaar, nog een dagje volhouden.

12 mei 2021
Ik zit op mijn roze bank dit stukje te typen, de jongens kijken het jeugdjournaal. Nog 2, 5 uur, en dan mogen we eten, dan is het vasten weer voorbij. Morgen is het suikerfeest. Het tweede jaar tijdens ka-ro-na. Geen feest vol met familie, ja en die komt, en die komt nog, insha allah komt die ook nog, nee, dit jaar appt mijn moeder nog voor de zekerheid om te vragen of ik eind van de dag komt, zodat in de middag ander familie kan komen.

Ik maak vanavond bahn mi broodjes met kip en salade met 2 flinke theepotten thee erbij anders krijg ik morgen zeker koppijn.

Met de kinderen heb ik de afspraak gemaakt “alleen morgen doen jullie extra mooie islamitische kleding aan, dat vinden de oma’s leuk”. Ja, ok, zegt zelfs nr2.

Wat heb ik geleerd dit jaar tijdens de ramadan? Echt de tijd nemen om te koken, en de tafel te dekken. Hoe heerlijk eten kan smaken als je echt even de tijd neemt om te proeven.

Dat we helemaal niet zoveel eten (afleidingen) nodig hebben om vol (gelukkig?) te voelen.

Dat ik (mijn lichaam) meer aankan dan ik dacht, wederom.

Hoe fijn het is om gezellig met familie te zijn, ook al is het niet zoals normaal. Misschien daarom juist wel.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.