Ik vraag me evenaf: zijn er mensen die hier echt, ik bedoel dus echt echt! tegen kunnen? Die het heerlijk vinden: onderdompelen in al het geluid van de stad, en social media, en whatsapp, en nou ja, echt continue op de telefoon kijken, en als het niet de telefoon is, dan is het wel de laptop of de computer, en dan nog al die keuzes die je hebt in de supermarkt, oh anders is er wel een podcast die je nog moet luisteren. Die dit vanaf ‘s ochtends vroeg kunnen, tot het moment dat ze naar bed gaan? Die bijna elke avond sociale dingetjes hebben: feestje hier, borreltje daar, verjaardag van die ene vriendin, die veel reizen (want leuk! wereld ontdekken!), dan weer dat land bezoeken, en dan een instagrammetje foto in die stad, met een reuze grote vriendengroep, allemaal zijn ze even leuk?

Ik vraag het me soms echt af. Hoe sommige mensen hiermee kunnen leven en ook oprecht kunnen zeggen: ik kan dit allemaal prima aan jongens, het is allemaal heel mooi in balans.

Ja tuurlijk, voor iedereen is balans een geheel persoonlijk gegeven. Zij die zo’n leven als hierboven hebben zouden mijn leven waarschijnlijk ontiegelijk saai vinden. Er waren tijden, gelukkig lang geleden, dat ik bovenstaand leven ook heel graag zou willen hebben. Nog sterker: ik had ook echt geloofd dat het mijn leven zou verrijken. Gelukkig weet ik nu wel beter.

Ik ben heel sociaal en vind het heerlijk om onder de mensen te zijn, maar ik snak ook echt naar me-time, naar stilte. Zodra de kinderen op bed zijn wil ik het liefst op de bank zitten met helemaal niets om me heen. Stilte, echt ultieme stilte, ik kan er zo van genieten. Ongeveer anderhalf jaar geleden deed ik regelmatig ayahuasca ceremonies op een prachtig plekje net buiten Haren. Een alleenstaand huis, grote tuinen, veel groen. ‘s nachts, na de ceremonie, als je dan buiten stond hoorde je helemaal niets. En altijd de lucht vol met sterren. Na zo’n ceremonie is de stilte bijna overweldigend, maar zo ontzettend fijn.

Wanneer mag ik weer?

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store