Een van mijn lievelingsschrijver, met een levensgroot ego, but you still gotta love him, Henk van Straten schrijft niet meer een gratis stukje op zijn site, maar gaat naar Petje Af.

Als stokoude oma had ik nog nooit van Petje Af gehoord maar als ik het goed begrijp is het concept zoiets als bied je content aan en krijg ervoor betaald.

Henk blijft stukjes schrijven en die kun je nu lezen tegen betaling. Het goedkoopste abonnement is 2 euro per maand, het duurste is 10 euro per maand, en dan mag je hem ook een uur lang vragen stellen via Zoom en je krijgt een gesigneerd boek.

Ik snap Henk wel, want Henk moet natuurlijk ook gewoon leven van het schrijven. En Henk is natuurlijk, in mijn ogen, een Echte Schrijver, (en niet zo af en toe schrijver als ik).

Maar is dat Petje Af misschien ook wat voor mij?

Ik zit er altijd wat dubbel in wat betreft het mensen laten betalen voor mijn schrijven.

Aan de ene kant neem ik mezelf bloedserieus in het schrijven. Het is meer dan een hobby, en altijd als ik twijfel of datgene goed is wat ik doe in het leven, en wat zou dan eventueel wel bij mij passen, dan komt altijd het schrijven weer terug. Ik heb een boek geschreven, en twee zines, en ik schrijf al vanaf 2005 online, en dat is dus gewoon al 16 jaar lang(!!!).

Ik schrijf bijna elke dag, is het niet online, dan wel voor mezelf.

Nou heb ik absoluut niet honderden lezers, ik denk dat een heel populair stukje van mij de 142 reads red, maar het gemiddelde is ongeveer rond de 70 lezers.

Stel dat al die 70 lezers een betaald abonnement zouden nemen op mijn stukjes van 2 euro per maand, dan is dat toch 140 euro inkomsten per maand, en toch mooi 1680 euro per jaar.

Zou ik daarvan kunnen leven, nou nee, maar dat hoeft toch niet, en ben ik niet eigenlijk een stiekeme dief van mij eigen portemonnee als ik dat niet gewoon zou uitproberen?

Maar dan. Mijn verstand, mijn hoofd, mijn ego:

  • sta ik niet mooi voor lul als niet 70 mensen een betaald abo zouden nemen, maar misschien maar 5 mensen (en dat betekent dat ik een heel publiek zou verliezen)?
  • wie denkt Des wel niet dat ze is, dat er mensen geld voor mij zouden betalen?
  • en komt er dan niet onwijs druk op mijn, normaal spontaan geschreven, stukjes? Mensen betalen, dus ojee, ik MOET nu wel een stukje schrijven!

Aan weer de andere kant (welke kant ben ik nu?), ik ben natuurlijk groot voorstander van het concept “laat je angsten los”.

Maar ook: stiekem bereik liever veel meer lezers op dit gratis Medium.

Kortom: no worries. Ik blijf voorlopig wel hier.

Moeder — Schrijfster

Moeder — Schrijfster