Ik zie het vaker de laatste tijd, de planners vliegen je om de oren, net als de productiviteitscursussen op instagram, over doelen halen, en dingen goed plannen, want als je goed kan plannen, kan je de hele wereld aan. Blijkt.

Natuurlijk is niet iedereen een planner, maar als je nou geen planner bent maar misschien juist wel wat hebt aan je dag goed in te plannen, ja, dan kunnen sommige boeken of cursussen juist wel handig voor je zijn. Of dus zo’n planner.

Volgens mij was het vorig jaar, of het jaar daarvoor, in ieder geval, ik werd ge-influenced en kocht ook een passion planner. Ik dacht: handig misschien voor de thuismoeder die ik ben. Inmiddels weet ik: ik ben geen planner, en ik hoef ook geen planner te zijn, want het werkt prima voor mij zo. Want:

  • een hele tijd terug, volgens mij toen ik nog 2 kinderen had, begon ik de dag wel zo: met een 2do lijst. Dat afstrepen vond ik toch wel fijn. Taakje volbracht, lekker strepen, yes, wat ben ik productief bezig vandaag. Alleen, als thuismoeder heb je niet veel taken. Niet veel verschillende taken in ieder geval. Ik wil niet zeggen dat elke dag hetzelfde is, maar het is niet dat ik maandag een meeting heb met a en dinsdag een meeting met b. Op mijn todo list dus vooral: wasjes draaien, in de droger gooien, boodschappen doen, koken. Zo af en toe eens een monteur bellen (wat ik onlangs die lijstje weer vergat). Ik was dus al snel met die to do list.
  • ik ben een controlefreak. Niet heel erg als sommige mensen(mijn vader, mijn zusje, mijn man), maar toch wel een beetje. Ik mag wel wat meer loslaten. Wat flexibeler zijn. En juist minder plannen. Dat deed ik voorheen wel: wat gaan we volgende week allemaal doen? Ik leer er eigenlijk juist meer van door dat niet vast te zetten en het gewoon maar te zien hoe de dag valt.
  • ik ben thuismoeder en heb 3 kinderen. Ik vraag me af: zijn er thuismoeders die wel echt een planner nodig hebben? En wat schrijven ze er dan allemaal in? Ik wil het echt oprecht weten. Juist met kinderen heb ik geleerd om flexibel te zijn en niet alles in te plannen.
  • ik heb geen doelen. Dat klinkt een beetje..raar misschien, een beetje lui, een beetje “nou Des, wat doe je dan met je leven”, maar ik bedoel meer, als ik een doel heb, ga ik ervoor, en als het niet kan, weet ik dat het nog niet mijn tijd is. Ik heb het trouwens nu over grote doelen, zoals bijvoorbeeld weer studeren, een boek schrijven, ukelele leren spelen. Kleine doelen als bijvoorbeeld “minder de kinderen afsnauwen als ik moe ben”, nouja, die pas ik gewoon meteen toe. Net als “meer lezen”, ik ga dan meteen naar de bibliotheek, leen een boek, en lees dezelfde avond nog. Werkt prima.

Zo’n planner ben ik dus niet, en ik heb het ook niet echt nodig. Denk ik. Want misschien mis ik juist ook wel dingen doordat ik niet (goed genoeg) plan. Denk ik. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of er, met name thuis, moeders meelezen hoe jullie dagen/weken/maanden dan inplannen.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store