Ik doe het niet zo vaak de laatste tijd want, hoe ironisch, te druk. Geen tijd ervoor. En eerlijk is eerlijk: ik pak mijn kleine momentjes. Heel stom, maar tijdens tv kijken bijvoorbeeld. De reclame blokken, dan doe ik het geluid altijd een beetje zacht en zit ik met mijn ogen dicht een beetje in mezelf. Of tijdens het wandelen, wat ik wel bijna elke dag doe.

Ik wou dat kinderen al “leren” mediteren op de basisschool. Vanaf groep 3 bijvoorbeeld, het laatste kwartiertje, even praten over de dag: hoe was het, wat ging goed, wat kon beter? En dan de laatste vijf minuten met z’n allen in het klaslokaal met gedempt licht mediteren. Hoe fijn kan dat zijn?

Als ik wil mediteren hou ik altijd een beetje rekening met de kleren die ik dan aanheb, als dat mogelijk is. Ik mediteer het liefst in chille kleding, met zachte stoffen (mijn velvet flared pants is ideaal), een chille trui. Geen strakke spijkerbroek.

Favoriete meditatiehouding: in kleermakerszit op mijn loveseat. In bed liggend val ik vaak in slaap. Bij het mediteren heb ik mijn handen het liefst losjes op mijn voeten. Soms hou ik mijn handen in elkaar dicht bij mijn hart. Soms heb ik mijn ene hand op mijn onderbuik, de andere op mijn borst, om mijn ademhaling te voelen. Ook weleens: mijn handen op mijn knieen, met handpalmen naar boven.

Tijdens het mediteren wil ik weleens verkrampen. Ik heb dat niet door tot ik opeens ergens stijf word. Het zijn kleine dingetjes. Mijn billen hou ik ingehouden bijvoorbeeld, tijdens het zitten. Mijn schouders trek ik op. Mijn mond heb ik stijf dicht. Vooral als ik druk in mijn hoofd ben wil dat weleens gebeuren.

Iedereen zou moeten mediteren. Echt probeer het eens. Begin met 5 minuten, zet de wekker, zoek naar een fijne houding en sluit je ogen. Adem in. Adem uit.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store