Ik deed twee weken geleden weer eens een kambo sessie, en daar kwam een vraag over dus hierbij een stukje.

Wat is kambo?
Mijn uitleg: kambo is kikkergif dat je in je lichaam krijgt en je lekker van gaat kotsen. Goede uitleg: Kambo is het gif dat de groene boomkikker, de Phyllomedusa Bicolor, uitscheidt via zijn huid. De boomkikker leeft in de noordelijke regio’s van het Amazonegebied.Het is onverstandig om het kikkergif in grote hoeveelheden in te nemen. Wanneer echter enkele druppels worden aangebracht op huid waarvan het bovenste laagje is weggebrand, kan het gif een diep reinigend effect hebben.

Hoe werkt dat nou, dat kambo?
Je komt met een nuchtere maag. Ik heb altijd een ceremonie om 10 uur ‘s ochtends, dat scheelt. Water en thee drinken van te voren mag wel. Bij de ceremonie zelf drink je nog 2 liter lauwwarm water. Met een soort van wierook stokje wordt de opperhuid weggebrand. Vijf puntjes in totaal, op je scheenbeen (bij de vrouwen. Bij de mannen wordt dit bij de bovenarm gedaan). Bij die puntjes worden de druppels kikkergif op gesmeerd.

En dan?
Dan mag je rustig zitten. Er is goede begeleiding, denk aan mensen die lopen met een emmertje, die je vasthouden als je dat nodig hebt. Er wordt gezongen en muziek gespeeld.

Wat voel je allemaal?
Bij mij duurt het altijd even. Maar dan voel ik dat mijn hoofd opzwelt, ik het heel warm krijg, het voelt als een soort koortsaanval. Ik blijf altijd rustig ademen. Ik kan nooit “uit mezelf” overgeven, daarvoor moet ik altijd een vinger in mijn keel stoppen, sorry voor de details. Ik voel zelf wel aan wanneer ik echt misselijk word. Vervolgens geef ik (mezelf) over.

Waar is het goed voor?
Ik zie het echt als een reinigingsproces. Je lichaam schoonmaken, je hoofd schoonmaken. De dagen/weken erna voel ik altijd wel dat er weer een laagje af is. Een laagje van ego, angst, patronen, dingen die ik wil loslaten, noem het maar op. Zeker in combinatie met de ayahuasca ceremonies die ik nog weleens doe vind ik echt een soort van helingproces.

Hoelang duurt het?
Dit vind ik zelf het grote voordeel van kambo vergeleken met ayahuasca. Daar moet je vaak een hele dag/avond voor uitrekken, bij kambo sta ik vaak na een anderhalf uur alweer buiten. Met een ietwat gezwollen kop, dat wel.

Ik wil het ook doen!
Leuk, moet je zeker eens proberen! Google vooral eens naar waar je het kan doen vlakbij jouw woonplaats, vraag naar ervaringen, maar alsjeblieft ga het niet zelf thuis uitproberen. Respecteer hierin de sjamaan rituelen.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store