Over het klimaat (maar weer)

Vorige week zat ik op het kantoor van LOML te werken aan mijn boek toen het mij opeens opviel tussen de heerlijke stilte: zingende vogeltjes. Vogeltjes die ik normaal gesproken altijd aan het begin van de lente hoor. Het is januari.

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik maak me een boel zorgen om het klimaat. Het is iets waar ik gewoon niet aan voorbij kan gaan. Toen mijn vriendinnen en ik eind vorig jaar het over onze goede voornemens hadden, begon ik meerdere keren over de wereld. Over de aarde. Over onze mooie planeet. Over het klimaat. Meerdere keren zag ik het voorbij komen bij ayahuasca ceremonies: we hebben de kans gekregen om te wonen op de aarde en we fucken het allemaal op. Jij. Ik. Ja, ik vooral, zo dacht ik laatst.

Maar Suus zei, of nouja Loes zei dat alle beetjes helpen. Dat vergeet je heel snel, ik tenminste wel. Wat stel ik nou voor met mijn weekje zonder vlees. Met mijn afval scheiden. Met mij “ik gebruik geen plastic rietjes meer”. Joh, wat stelt het nou allemaal voor, wat maakt het allemaal uit. Maar goed, als we allemaal zo zouden denken, dan schiet het pas echt niet op.

Ik wil dus echt graag geloven dat de volgende dingen die ik doe echt meedragen met het beetje mooier houden van de aarde:

 • afval scheiden dus. Beetje moeite, maar net als alle gewoontes: begin er een week mee en dan doe je niets anders.
 • ik loop of gebruik de fiets zoveel mogelijk (het kan beter, kom ik later op terug)
 • vlees eten wij bijna niet, wel veel vis. Dat is eigenlijk vanzelf zo gegaan.
 • verwarming gaat bijna nooit aan; maar we wonen dan ook in een goed geisoleerde nieuwbouwwoning en onze woonkamer bevind zich op de eerste verdieping.
 • met kleine kinderen verspil je echt heel veel (teken)papier, ik vind dat echt zo zonde. Ze hebben nog maar net een cirkeltje getekend en ik hoor al “mama, deze is niet mooi, mag ik een nieuwe papier?”. Ja doei, daar begin ik dus niet aan. Ik zeg nu altijd dat ze een “boekje” mogen maken: dus papier vouwen, en dan maar tekenen. Mislukt? Teken je op de volgende bladzijde maar weer verder.
 • boterhamzakjes, zakjes met zo’n ritsje, aluminium folie, bakpapier gebruik ik bijna altijd vaker dan 1x (of het moet echt heel smerig zijn.).
 • geen plastic rietjes meer!
 • altijd in mijn tas: een linnen tasje voor boodschappen of fruit. Plastic tasjes, die we trouwens nauwelijks in huis hebben, maar als we toch eentje hebben hergebruik ik deze als pedaalemmer vuilniszak.
 • kleding dat niet vies stop ik terug in de kast. Als er een kookgeur aan zit, hang ik het op in de badkamer tijdens het douchen. Ik was trouwens standaard op 40 graden.
 • ik heb een abonnement bij de bieb.
 • ik douche bij de sportschool en thuis zo min en zo kort mogelijk. Ik denk dat ik nog geen 5 minuten onder de douche sta, das denk ik wel het voordeel van mama zijn *kuch*. Haren wassen doe ik 1x in de week, goed, dan ben ik iets langer dan 5 minuten bezig maar zeker niet langer dan 10 minuten. Ik vraag me oprecht af wat mensen doen die langer dan 10 minuten onder de douche staan, want ik ben dan echt al klaar met zeep, scrub, en tandenpoetsen. Oh en ik gebruik een heerlijk blokje zeep! Vind ik ook een tip (van Lush) in plaats van de shower gels in plastic verpakkingen.
 • ik gebruik al lange tijd wasbaar maandverband.
 • ik doe regelmatig, zoals nu, een no buy-maand.
 • als ik warm water nodig heb, vang ik het koude water op in de waterkoker, zo gaat er niets verloren (<deze laatste zin, echt ik klink als mijn vader zo).
 • elke woensdag koop ik bij de vishandel dagverse zalm voor sashimi. De eerste paar keren kwam ik thuis met de zalm in een plastic bakje in een plastic tasje. Helemaal niet nodig, want ik eet het thuis meteen op. Dus de keren daarna nam ik een plastic bakje van huis mee. De visboer vond dit trouwens een geweldig idee.

Het is, en lijkt, een flinke lijst misschien maar ik wil ook wel zo eerlijk zijn in onderstaand lijstje:

 • we hebben 2 auto’s, puur voor het gemak. Want natuurlijk kan mijn man gewoon met de fiets naar zijn kantoor. En met de trein naar Schiphol als hij op zakenreis moet. En kan ik met de fiets naar de sportschool en kunnen we dagjes uit met 3 kinderen met de trein doen (echt respect voor de mensen die dit moeten of zelf voor kiezen om dit te doen). Maar daar kiezen we dus bewust niet voor, en daar valt genoeg over te zeggen, ik weet het.
 • ik heb een droger, die ik zeker 3x in de week gebruik.
 • mijn man gaat heel vaak op zakenreis, dat is dus inderdaad heel vaak met het vliegtuig. Daarentegen heb ik al 2 jaar niet het vliegtuig gebruikt (afgezien van vorig jaar London dan).
 • met 3 kinderen las ik eens dat je daarmee wel de grootste klimaat vervuiler bent en daar kan ik me iets van voorstellen ;). Alle luiers en schoonmaakdoekjes die ik de afgelopen jaren heb gebruikt zijn niet te tellen. Ik heb trouwens echt een poging gedaan tot wasbare luiers maar dit was echt geen succes.

Er zal vast nog wat meer zijn, maar daar kan ik nu even niet opkomen. Mocht je nog tips nodig hebben voor een duurzamer leven, Suus schreef ze op.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store