Dat stukje waar ik laatst naar linkte, over vrouwen die duurzaam leven, heeft mij doen nadenken. Wat kan ik nou beter of anders doen voor onze mooie planeet aarde?

  • ik denk/vind dat ik niet heel veel plastic koop. Ik koop nooit waterflesjes, die heb ik altijd bij me. Verder zijn LOML en ik heel streng wat betreft het kadootjes beleid voor onze kinderen. Met oma’s die het liefst alles kopen wat vast of loszit moet dat ook wel. Zo zeggen wij: liever duurzaam, iets duurder, speelgoed. Denk aan bordspel of iets van hout. Niets van de Action of meer van dat goedkope troep. Wel baal ik er elke keer dat als we eens ergens uiteten, ik toch weer rietjes gebruik voor de kinderen. Ik kreeg de tip dat je bij dille en kamille van die aluminium rietjes kunt halen, dat moet ik dus nog steeds doen. En die dingen dan ook vervolgens standaard in mijn tas hebben, ook zoiets. En ook drinken voor de jongens meenemen, dit doe ik al, maar soms uit gemak vergeet ik het ook. En hierin mag ik best een beetje streng zijn voor mezelf denk ik.
  • ik gebruik al een hele lange tijd wasbaar maandverband. Dit is echt een super aanrader/tip! Ik denk er aan om een menstruatiecup te kopen maar daar wil ik me nog iets beter voor inlezen.
  • vaker de fiets gebruiken: in het stukje van de Jan zit er ook een moeder bij die geen rijbewijs heeft. Knap vind ik dat. Ik gebruik de auto niet vaak, maar er zijn gevallen bij waarvan ik eigenlijk ook wel de fiets kan gebruiken. Naar Judo bijvoorbeeld, dat is eigenlijk vlakbij (de reden waarom ik het nu niet doe is omdat we langs een drukke rotonde moeten, en ik nr1. daar nog net iets te klein voor vind). Of naar het centrum, dat zou eigenlijk ook wel kunnen . Verder gebruik ik, als ik alleen ben, heel vaak de trein. Als student kon ik niet wachten om een auto te hebben, maar ik kan er nu juist van genieten: heerlijk even me-time.
  • minder eten weggooien: ook hier een kleine kanttekening. Want wat niet op kan, vries ik in. Bij drukke dagen haal ik regelmatig iets uit de vriezer. Wel baal ik toch dat ik laatst een hele bloemkool heb gekookt, en vervolgens NIETS mee heb gedaan en dus net alles heb gegooid. Echt waarom? Dit overkomt me wel vaker: dat ik iets koop met het idee “hier ga ik dit of dit van koken”, en het vervolgens vergeet en dus weg moet gooien. Kwestie van (nog) beter plannen denk ik, en meer foodpreppen. Echt mijn hartje huilt gewoon als ik hele stukken groente moet weggooien, zo. ontzettend. slecht.
  • meer kopen bij de markt of lokale winkeliers: doe ik echt bijna nooit. Bol.com/Zalando zijn mijn favorieten. De grote supermarkten ook. Ik ging vroeger wel vaak naar de markt, maar ergens ben ik daarmee gestopt. Ik weet niet zo goed waarom. Mag ik vaker doen dus. En hier in Groningen heb je genoeg kleine boetiekjes, winkeliers met genoeg leuke kleding. Moet ik me meer in verdiepen.

Ja, het gaat ergens wel ok, ik moet toegeven dat ik ook een te erge luxe poes ben en mezelf nou niet de auto zie wegdoen, nooit meer ga vliegen, of zelf mijn groente ga kweken. Maar wat Babette Porcelijn ook zegt “het maakt alles uit wat ik doe. Als je maar weet aan welke knoppen je het beste kunt draaien om te verduurzamen”.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store