Over het zoveelste opvoedboek

Ik zag op instagram iets over een opvoedboek. De 7 stappen naar succesvol ouderschap. Op bol.com las ik even snel waar het over ging, ik knik, en ik zucht weer.

Begrijp me niet verkeerd, opvoedboeken zijn ergens goed voor. Er zijn vast zat ouders die er wel wat aan hebben. En hoe handig is het dat je tegenwoordig maar hoeft te google-en “mijn kind eet geen groente” en er komt een waslijst aan boeken, blogs of columns erover. Mijn oma met 13 kinderen zou er vast ook wel iets aan hebben. En ook ik heb heust wel een opvoedboek aangeschaft, bijvoorbeeld het “oei, ik groei”-boek, waarbij ik overigens na het lezen van het boek al snel wist “ok, als mijn kind last heeft van dramabuien dan zal hij vast in een groeisprongetje zitten”.

Ik denk dat ik ergens na nr2. klaar was met het vragen van adviezen aan andere moeders. Online vooral. In facebook groepjes, waar ik volop in zat, op instagram, op forums. “Moeders, hoe doen jullie dat met kinderen die niet eten/niet slapen/niet luisteren, hoe pak je dat aan?

Gevolg: tig moeders die antwoord gaven, allemaal vanuit hun eigen parochie. En online, want nergens anders kan dat dan online natuurlijk, weer tig moeders die daar weer op reageerden, ook weer vanuit hun eigen parochie.

Na 3 kinderen weet je wel beter. Je weet het misschien wel het allerbest. Van 2 medemoeders kreeg ik het beste advies ooit (een meisje van internet en mijn nicht O.) en die zeiden: opvoedtrends komen en gaan, het enige dat blijft ben jij als moeder.
Nouja, zo zeiden ze het niet precies, maar wel kort samengevat.

Wat mij betreft is er maar 1 stap naar succesvol ouderschap en dat is altijd dicht bij jezelf te blijven.

En dat is maar 1 stap, maar dat is nog wel het moeilijkste van alles. Want dicht bij jezelf blijven betekent: jezelf kennen. Jezelf durven uit te dagen. Te groeien. Te bloeien. Persoonlijk te ontwikkelen. Je angsten aan te gaan. Los te laten. Durven geconfronteerd te worden. Verantwoordelijkheid nemen. En altijd eerlijk tegen jezelf te blijven.

Dat heeft niets met opvoeden te maken, hoor ik je misschien denken, maar juist door dicht bij jezelf te blijven kun je opvoeden. Ben je de juiste ouder voor jouw kind.

Om een voorbeeld te nemen: als ik voel dat ik dicht bij mezelf sta durf ik me ook kwetsbaar op te stellen. Durf ik ook liefde te geven. Als nr2. dan weer een drama bui heeft weet ik dat 1 ding helpt: hem liefde geven. Vanuit liefde komt vertrouwen. Vertrouwen dat je kind wel dingen zelf kan doen, en dat het niet erg is om fouten te maken.

Als ik niet dicht bij mezelf sta, en geloof me dat sta ik vaak genoeg, dan zal ik vol ongeduld reageren. Ik zal tegen hem schreeuwen, hem afsnauwen, niet in staat zijn om hem een knuffel te geven, hij zal nog harder terug schreeuwen, en zo komen we in een cirkel terecht.

Vorige week had ik een vergadering met mede moedervrijwilligers. We vroegen ons af: wat is de beste tip/advies die je een kersverse mama kunt geven. En ook daar was het antwoord: volg je gevoel. Blijf dicht bij jezelf.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store