Oh onze jongste toch

Een keer zag ik nr3. stoeien met zijn broers. Hij duwde zijn oudste broer weg, die zogenaamd op de grond viel “ahh” schreeuwde hij er dramatisch bij.

Nr3. keek er stoer bij, zijn handjes in de lucht. Dan krijgt hij een duwtje van zijn andere broer. Ook die duwt hij terug, met al zijn kracht, ik zie zijn mondje gespannen, zijn volle wenkbrauwen in een frons. En ook zijn andere broer valt zogenaamd hard achterover, ook een dramatische schreeuw erbij.

Nr3. kijkt naar zijn broers.
Zijn slachtoffers.
Hij gooit zijn handen in de lucht, met een vuist. Hulk smash, roept hij erbij, ik ben heel sterk!

Ik kijk naar hem, de jongste. Hij krijgt alles gedaan in huis. Als hij zijn Spiderman pak aan wilt en ik te druk ben met koken om hem te helpen, gaat hij naar zijn broer.

Abang, wil je mij helpen, hoor ik hem vragen, en zijn oudste broer legt zuchtend de playstation controller neer om zijn broertje in het pak te helpen.

Als mijn ouders hier zijn, en mijn vader aan hem vraagt “wil je een gebakken ei van datok”, en hij roept “ja! met brood!”. Mijn vader staat al op, pakt een koekenpan uit de kast, eieren uit de voorraadkast en gaat aan de slag.

Ik kijk naar hem, de jongste.
Met zijn vuistjes in de lucht, keihard roepend “ik ben heel sterk!”.

Ik realiseer me dat dat precies is waar zelfvertrouwen vandaan komt. Waar het begint. Het weten dat je sterk bent. Het vertrouwen dat het altijd goedkomt. Je broers die je kunt verslaan.

Mijn man en ik hebben het soms over de oudste, met zijn gevoeligheid, of over de tweede, die verlegen kan zijn.

En dan bespreken we de derde, de jongste. We schieten altijd meteen in de lach, als het over hem gaat. We bespreken zijn kletspraatjes, zijn ondeugende acties.

Over hem maken we ons geen zorgen. Die komt er wel.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store