Nog even over kerst en oud&nieuw

(mij wordt vaak de vraag gesteld of ik “ook kerst vier” omdat ik moslima ben. Wij vieren geen kerst in de zin van de geboorte van Jezus, maar we zijn wel samen met familie en vreten ons buikje vol. Zoals heel Nederland volgens mij. In mijn familie, in voornamelijk Indonesie, heb ik trouwens ook veel christelijke familieleden. In Indonesie is het niet mogelijk om te trouwen met een ander gelovige, dan moet dus 1 van de 2 overstappen naar het andere geloof. Dus mijn familie in Indonesie vieren samen suikerfeest en ook samen kerst en daar doet niemand moeilijk over. Ik heb weleens het gevoel hier in Nederland dat het “raar” is dat ik als moslima ook kerst vier, maar ik vier dus kerst gewoon op de “commerciele manier”).

Kerst:
In 2018 vierde ik geen kerst. Ik had er niet zoveel zin in. Geen zin om te koken, geen zin om mensen uit te nodigen, geen zin om de perfecte gastvrouw uit te hangen, volgens mij was ik vooral erg moe van nr3. die nog niet doorsliep. Maar tijdens kerst miste ik opeens toch wel gezelligheid om me heen. Dus zei ik toen al: volgend jaar ga ik lekker koken en mensen uitnodigen.

Zo geschiedde. Eerste kerstdag kwam mijn familie en tweede kerstdag kwam mijn schoonfamilie. Ik stond beide dagen de hele dag in de keuken en ik vond dat, niet te geloven, heel erg leuk. Zo af en toe deed ik mee met spelletjes (rummikub, sjoelen, memory, set, kwartet, dammen), de eettafel was de hele dag vol met hapjes, we lachten, we keken film, ja het was gewoon perfect. En ik ben ook onwijs trots op mezelf dat ik gewoon twee verschillende kerstmenu’s heb gekookt. Echt voor iemand die als studente alleen maar pasta pesto at is dit een huge thing.

Voor de liefhebbers het menu voor eerste kerstdag met linkje naar recept:
- burnt basque cheesecake
- pide
- gingerbread cookies
- sperziebonen, broccoli
- aardappeltjes uit de oven
- tomaatjes met koude yoghurt (dit was echt zo zo lekker!)
- zalm met honingmosterd saus

Tweede kerstdag:
- broodjes hotdogs
- linzensalade
- kip marbella uit de oven
- aardappelgratin
- zoete aardappel feta uien taart

Oudjaarsdag:
ik kom uit een gezin waar we altijd uitgebreid oud en nieuw vierden. Met de hele familie. Met eten. Met vuurwerk (dit u-i-t-e-r-a-a-rd- niet meer!). Die feestjes werden steeds kleiner want we werden allemaal groter. We kregen verkering, we kregen een eigen familiekring, we trouwden, we kregen kinderen, enz. En, tot overmaat van ramp, kreeg ik ook nog eens verkering met LOML.

LOML komt uit een gezin dat totaal geen aandacht heeft voor oud en nieuw. Er wordt niet afgeteld, er wordt niets gevierd, ze gaan gewoon naar bed (?). Ik moest er flink aan wennen, die eerste jaar verkering waar hij gewoon sliep en ik aan het aftellen was met buren op het balkon.

Ik mis dat, dat uitgebreid oud en nieuw vieren. Hoe blij was ik daarom dat we het dit jaar,2019 even voor het gemak, dus wel vierden. En hoe.

LOML en zijn vriendengroep besloten om huisjes te huren. Drie huisjes, drie van de vriendengroep hebben ook kinderen, wij zaten bij elkaar, de rest in andere huisjes die gelukkig ook dichtbij zaten midden op de Veluwe.

15 man, 6 kinderen, 1 hond, 3 dagen.

Wat was het gezellig. Hoewel “maar” 3 dagen kwam ik thuis met een heus vakantie gevoel. We kookten. We wandelden. We zwommen. We deden met z’n allen heel veel spelletjes. We hebben zo ontzettend veel gelachen. We praatten tot diep in de nacht. We telden af, we kusten, we knuffelden, 1 van de vrouwen riep opeens “trouwens voor mij een alcohol-vrij wijntje hoor” en er een knipoog bij gaf, want jawel: zwanger.

Ik sloot het jaar af met mijn lievelingen om me heen en ik begon het jaar met net zulke fijne mensen. Het kon gewoon niet beter.

Wat ik maar wil zeggen, vooral tegen mezelf trouwens, vier dit soort dagen. Hoe cliche dan ook. Hoe klein dan ook. Hoe rottig je jaar ook was. Ik denk dat dit hetzelfde is als met sporten: zin in om te beginnen heb je nooit, maar spijt achteraf heb je nooit.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store