Ik was aan het scrollen op youtube en ik zag dit filmpje voorbij komen.

https://www.youtube.com/watch?v=MlZnMiM4EHo

Alicia Keys is de hele #nomakeup movement begonnen en ik was wel benieuwd naar wat voor verzorgingsproducten zij gebruikt.

(Het filmpje is trouwens een aanrader om te zien als je wat tijd over hebt, eindelijk een celebrity met niet die perfecte gave huid. Also: hoe ze de cleanser over haar gezicht masseert, geweldig).

Ik deelde dit filmpje ook op instagram en toen kreeg ik wat reacties van volgers die het fijn vonden dat ik het deelde omdat zij ook misschien minder make up wilden gebruiken, maar dit ook wel eng vonden.

Niet heel toevallig schreef mijn Suus er dit stukje over, over geen make up dragen en kwetsbaar durven zijn.

Waarom zou je geen make up “moeten” dragen? Nou, je moet niets natuurlijk. Het is misschien wel fijn is om er in ieder geval over na te denken. Want waarom draag je wel make up? Waarom vind je het nodig om foundation op te doen? Vind je jezelf zonder make up minder mooi? En waarom dan? Heb je last van acne/puistjes, en waarom vind je het nodig om dit te verbergen? Heb je weleens nagedacht waarom we uberhaubt make up dragen?

Ik weet het, het zijn van die vragen die iedereen zo langzamerhand wel kent, zo kan ik me voorstellen. (LOML en ik vragen elkaar wanneer we wat moe zijn elkaar vaak de vraag “wat voelt het kind nu in je?”, op een zeer sarcastische toon).

Een paar redenen waarom ik geen make up meer draag: ik wil mezelf accepteren hoe ik op de natuurlijke manier uitzie, het scheelt een beetje tijd in de ochtend (niet veel, zoveel make up droeg ik niet), maar vooral: ik wil mezelf niet verbergen.

Overigens betekent #nomakeup zeker niet dat ik daar geld op bespaar, mijn verzorgingsproducten zijn de laatste tijd een prijsklasse omhoog gegaan moet ik bekennen. En na het kijken van bovenstaand filmpje moet ik deze sacred rose water uiteraard ook gewoon hebben.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store