Afgelopen week was ik even op bezoek bij de nieuwe moeder die ik ga begeleiden voor mijn vrijwilligerswerk.

Ze is nog vrij jong, heeft net een kleine baby van anderhalve maand. Ze komt uit Syrie, net als haar man. Haar man is al twee jaar in Nederland, kan een aardig woordje nederlands. Zij is hier nog maar 11 maanden en spreekt geen woord nederlands, en ook geen engels.

Een lieve moeder, las ik in de mail van mijn contactpersoon, voelt zich wel wat eenzaam want kent nog niemand in Nederland.

Het is een beetje zoeken naar het adres, maar uiteindelijk leidt mijn routeplanner mij erheen. Een nieuw adres kennelijk, ik moet hoognodig het gaan updaten. Met google maps ben ik vrij lui, oh en trouwens, realiseer ik me als ik de auto stap om nr3. uit zijn zitje te halen, ik moet ook niet vergeten om een nieuw abonnement te nemen op mijn telefoon, en dat betekent weer een nieuwe telefoon, eindelijk, de oude oppo telefoon, ooit van mijn vader gekregen, maakt niet zulke mooie foto’s.

Het gezin woont in een klein flatje. Het stinkt een beetje in de hal van de flat. Voor de flat staan tig fietsen, waarschijnlijk van studenten. Ik zie nergens naamplaatjes bij de huisnummers staan, ik bel op goed geluk aan.

Ze wonen op de bovenste verdieping. Het is krap in de hal als ik mijn schoenen uitdoe, de schoenen van nr3. en haar man op ons wacht. Hij glimlacht vriendelijk. We lopen langs de kleine volle keuken met tig plastic tassen in een hoek, het aanrechtblad staat vol met vuile vaat.

Ga zitten, alstublieft, zegt de man, als we in de woonkamer zijn. Hij lacht naar nr3. Ik zie een nieuwbakken vader voor me inclusief slaapgebrek, gezien de wallen onder zijn ogen.

Doe maar rustig aan hoor, zeg ik tegen hem, als hij naar de enige slaapkamer in de flat loopt om zijn vrouw te halen.

Ik kijk om me heen. Piepklein is het enige woord dat door me heengaat. Een kleine eettafel, een zithoek, een tv, wat planten, dat is alles. Er kan ook niets meer bij.

Nr3. loopt een rondje om de salontafel, een paar minuten gaan voorbij, en dan komt de man weer binnen, met zijn vrouw die de kleine baby op haar arm heeft.

Ze lacht vermoeid naar me. Een jonge vrouw, zeker jonger dan ik, een lichte huid, een prachtige bos bruine krullen. Ze heeft een joggingpak aan.

We proberen zo goed en kwaad als het kan met elkaar te communiceren al praat ik vooral met de man die dan vertaald voor zijn vrouw.

Het gaat goed met de baby. Vorige week is hij behandeld aan zijn tongriempje, die zat erg strak. Ze wil heel graag borstvoeding geven, maar hij is nu gewend aan de fles. Volgende week komt de lactatiedeskundige. Flesvoeding is ook goed hoor, zeg ik tegen ze, en hij zegt “ja maar voeding borst is beter he”.

Ik vraag wat ze allemaal doen doordeweeks. Hij volgt een cursus nederlands, zij wil er zo snel mogelijk aan beginnen. Ze kennen niemand hier. Met de hitte hadden ze het zwaar in het piepkleine flatje waar het nog warmer was dan buiten. Gelukkig regent het nu.

Hebben jullie iets nodig misschien, vraag ik ze, genoeg winterkleding voor straks? Zij zegt dat de kinderwagen niet zo goed meer is. Ok, zeg ik. Ik ga het onthouden.

Na een uurtje ga ik weg. Je mag mij altijd appen, met vragen of wat dan ook, zeg ik . Wel doen hoor, niet verlegen zijn om hulp te vragen, zeg ik er nog bij. Ze glimlachen. Ja, ja, is goed. Volgende keer jij komen met jou andere kinderen, zegt de man. Insha allah, zeg ik.

Onderweg in de auto denk ik aan verschillende wijkcentra in de buurt waar zij heen kan, dat ik haar een keer mee moet nemen naar een vrouwenmiddag, en ik ken nog een vrouw die een cursus nederlands geeft voor een groepje vrouwen, misschien is dat ook wel iets voor haar bedenk ik me.

Thuis zoek ik de salontafel op waar ik mijn oog op heb laten vallen. Het is een soort poef maar ook een tafel tegelijk. Mooi velvetstof en hout eronder.

Ik twijfel tussen roze of olijfgroen. Moeilijk kiezen.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store