Kijk, ik heb eentje op mijn buik. A, een klasgenootje van nr1 laat haar blote buik zien. Een plakplaatje van een insect erop. Ohhhh, cool, roept nr1. Een paar andere kindjes staan er ook om heen. Kijk dan, ik heb eentje op mijn been, roept nr1. Hij rolt zijn broekspijpen erop. Op zijn been zie ik een plakplaatje van een lieveheerstbeestje, en twee die een beetje mislukt zijn. En kijk, ik heb eentje in mijn nek! roept er nog iemand.

We zaten eens tv te kijken toen de reclame van Hunkemoller voorbij kwam. Drie vrouwen in bh en onderbroek stonden vrolijk te dansen. Confetti erbij, een roze kamer, welcome to the bra party las ik. Nr1 en nr2 keken ernaar. Zeiden niets. Voor hun een doodgewone reclame.

Soms sta ik te douchen als er op de deur wordt geklopt. Mama, mag ik erbij, roept nr2 weleens. Nr1 wil graag even kletsen. Hij gaat op de wc zitten. Vertelt iets over school, over dingen die hij heeft meegemaakt. Mama, jij hebt geen piempiem. Nee, klopt zeg ik, meisjes hebben dat niet. Je hebt echt helemaal niets daar, zegt nr2. Nouja, niets, niets, zo wil ik het ook niet noemen, mompel ik. Nr2 gaat verder met douchen. Hij staat vlakbij mij en heeft zijn robotjes meegenomen. Nr1 kletst weer verder.

Ik loop graag naakt rond in huis, waar mogelijk is dan he. Oh mama, je onderbroek is kapot, riep nr1 eens toen ik een string aandeed. Ja, dat is een speciale onderbroek, zei ik toen. Dan zie je de randjes niet bij de broek, dat vindt mama niet zo mooi.

Nr2 kwam eens binnen tijdens een ehh… niet zo gemakkelijk moment bij ons in de slaapkamer. We waren gelukkig nog niet ehh..begonnen, maar ik was wel al naakt. Lachend verstopte ik me onder de deken, mijn man wist snel naar de badkamer te ontsnappen. Nr2 had niets door. Hij kroop onder dekens, ging dicht naast mij liggen en gaf mij een dikke knuffel. Niet een “he mama, waarom heb jij geen kleren aan”, niets.

Ik vind dat zo mooi, dat het voor kinderen allemaal normaal is. Een meisje die haar buik laat zien, gewoon een lichaamsdeel. Wat observeringen dat ik dan niet een piemel heb, oja, nouja, goed. Weer verder naar de orde van de dag. Toen ik nog borstvoeding gaf vroeg nr1 zich wel af of hij dat ook kon geven. Helaas niet, zei ik hem.

Ik wil en probeer zo open mogelijk te zijn over naaktheid. Blote lichamen. Seks. Ik wil graag dat ze het normaal blijven vinden, dat het bij de mens hoort, bij de natuur. Bij mij thuis was het vroeger taboe. Ik heb niet eens seksuele voorlichting gehad. Ik weet alleen nog dat een vriendinnetje zei dat je “heel vaak moest vrijen om een baby te krijgen”.

Ik vind het ergens jammer dat nr1 bij zwemles bij het omkleden zich al een beetje bewust is van zichzelf. Mama, snel, geef me mijn onderbroek, zegt hij dan. Tegelijkertijd hoort dat er denk ik ook wel een beetje bij. De echte vragen hebben we hier nog niet gehad (“mama, waar komen baby’s vandaan?”) en hoewel het vast ook ongemakkelijk zal zijn, dat hoort er tenslotte ook wel bij, kan ik er ook stiekem niet op wachten.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store