zit je niet op instagram, dan zit je wel scrollend door Pinterest, ja. Ik vond gisteren iets over morning rituals.

Wat de voordelen zijn van vroeg op staan, hoe je de ochtend zo fijn mogelijk begint, en wat daar dan de voordelen van zijn. Een paar borden met voorbeelden kwamen langs. Ik las ze en dacht alleen maar: mooi en aardig, maar totaal niet handig als je kids hebt natuurlijk.

Heust, ik zou ook het liefst willen opstaan zonder geschreeuw en ge-mama-mag-ik-dit- of waarom-niet gezeik om me heen. Opstaan in alle rust, rustig mediteren (LANGER DAN 10 TELLEN), misschien wat yoga, een zacht mooi muziekje op de achtergrond, ja hoor. Love it. Op zo’n manier zou mijn dag zeker niet stuk kunnen gaan.

Kan niet natuurlijk. Dus schreef ik vanochtend mijn eigen morning rituals op. Als moederzijnde dus.

Hoewel ik het ergens toch wel erg vroeg vind, 6 uur op staan, moet ik ook eerlijk en vooral trots-op-mezelf-zeggen: het gaat me toch goed af. Ik heb een rustig ritme gevonden in de ochtend. Samen met nr3 start ik rustig op. Ik geef hem eerst een flesje in het donker in de woonkamer. Hij blijft daarna wat bij mij op schoot zitten, ik heb dan meestal mijn ogen dicht en probeer een beetje te mediteren.

Rond half 7 maak ik alles klaar: ontbijt voor de jongens. Koffie voor mijn man. Broodtrommels voor de jongens. Rond kwart voor 7 (dan begint Sesamstraat op tv dus), geef ik nr3 zijn pap, in de woonkamer. Rond 7 uur maak ik nr1 en nr2 wakker, of nouja, die zijn vaak wel wakker, maar die liggen dan nog in bed.

Ik geef ze drinken, ik geef ze ontbijt. Daarna wassen, tanden poetsen, kleren aan, en dan is het rond half 8. En vanaf die tijd doe ik wat rustig aan. Ik schrijf wat in mijn notitieboekje, ik douche, ik kleed me aan, probeer wat te ontbijten als er tijd over is en dan hup naar school.

Dat momentje in de ochtend, van 6 uur tot kwart voor 7, en vanaf half 8, dat is fijn realiseer ik me nu. Ik kan in die tijd echt rustig wakker worden, en ja 6 uur wakker worden is vroeg, maar ik vind het ook fijn dat ik niet hoef te haasten.

Als er oppas is dan sport ik trouwens het liefst zo vroeg mogelijk, rond 7 uur als het kan, en anders rond 9 uur. Dat is al helemaal een fijn begin van de dag, kan ik echt ie-de-reen aanraden.

Maar goed, tot die tijd is dit dus mijn morning ritual. Met 3 kids had het denk ik slechter gekund.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store