Vorige week maandag stond ik in de sportschool. Ik zag mezelf in de spiegel en daar schrok ik een beetje van. Was dat een dikkere vetrol dan ik dacht? Was mijn buik toch wat meer opgezwollen dan het eerst was?

Meteen daarna werd ik boos. Ik maakte mijn training af, zonder 1x in de spiegel te kijken, en ging naar huis.

Eenmaal thuis dacht ik na hoe zo’n gedachte in mijn hoofd kwam. Ik realiseerde me dat er niets aan de hand was, prima ochtend, lieve kinderen, ik zat lekker in mijn vel, maar tijdens mijn training, liep er een fitgirl langs.

Een meisje met, zoals de media zegt, perfect figuur, ronde billen, slanke taille, platte buik. En terwijl zij dus langsliep keek ik naar de spiegel en ging ik dus vergelijken.

Zij mooi.
Ik lelijk.
Zij goed.
Ik niet.

Het stomme is, weet ik wel zeker, als de sportschool vol stond met vrouwen die hetzelfde figuur als ik hebben, er niets aan de hand was geweest. Dan was ik niet gaan vergelijken. Dan was mij niets opgevallen.

Niet geheel toevallig kwam vorige week ook de oproep voorbij van Damnhoney om een landelijk bodyshame vrije duik te maken. Zij organiseerden het eerder, een actie tegen Linda. die eerder een artikel plaatste hoe je met make up (??) je brede heupen kon verbloemen (??).

Zaterdagochtend, gisteren, zou het mooi weer worden, en het leek damnhoney leuk om het landelijk te doen.

Vrij impulsief deelde ik de actie op mijn instagram. Had er iemand zin om mee te doen? Wat bleek, ruim 12 vrouwen sterk deden gisterochtend mee bij het stadstrand in Groningen.

Ik vond het geweldig leuk. We hadden de leukste gesprekken met elkaar, we deelden ieder waarom we het eng (of juist niet) vonden, in bikini op het strand. We hadden het over vrouw zijn, over feminisme, over de dubbele standaarden, we bespraken onderwerpen waar we moeite mee hadden (plastische chirugie, lichaamshaar, het opvoeden van kinderen).

Daar op het stadstrand, tijdens een verkoelende duik, realiseerde ik me weer wat voor mooie dingen er ontstaan als vrouwen hun verhaal met elkaar delen. Herkenning. Begrip. Empathie. Laten we dit vaker doen.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store