Maatregelen tegen corona verlengd tot 1 juni.

Oh jongens.

Ik wil graag dagelijks een stukje schrijven, zeker nu we toch met z’n allen thuiszitten en ons vervelen. Ik zie het aan de stats, die zijn nog nooit zo hoog geweest hier, dus welkom allen.

Maar goed, de inspiratie is natuurlijk wel een beetje weg. Want ik kan wel stukjes blijven schrijven over corona en hoe het mij heel erg dicht naar mezelf brengt, maar niet elke dag. En ik krijg de meeste inspiratie van vooral dingen doen, en dingen doen, ja, dat doe ik nu dus niet echt.

Dus deed ik een vragenrondje op instagram, en daar kreeg ik gelukkig wel wat mooie input. Bijvoorbeeld de vaak gestelde vraag “hoe koop je minder?”.

Geeft een mens ook hoop, dat ik niet de enige soms best wel koopzieke mens ben, en dat het ook wel moeilijk kan zijn om echt even minder te kopen.

Ik doe regelmatig een maand niets kopen, en mijn goede voornemen voor dit jaar was drie maanden niets kopen. Nog een weekje, en dan is het voorbij. Maar goed hoe doe je dat dus, minder kopen?

 • bewustzijn is, zoals met alles, het belangrijkste. Want als jij je niet bewust bent van het feit dat je (te)veel koopt, dan heeft het niet zoveel zin. En geloof mij maar, iedereen koopt al snel teveel. Een mens heeft helemaal niet zoveel nodig. Je hebt geen tig spijkerbroeken nodig. Of tig jurkjes. Of al die schoenen. Of al die make up, of al die verzorgingsproducten, al die dingen.
 • loop eens een rondje door de stad, zonder je portemonnee EN telefoon. Hoevaak denk je “even hier kijken, misschien zie ik wat leuks”? Wees je er, komtieweer, bewust van. Misschien ga je zelfs juist op zoek naar een winkel, omdat je weet dat ze daar wel wat leuks hebben en je dus gaat kopen (dat deed ik namelijk).
 • Iets kopen is vaak gewoon een afleiding. In ieder geval bij mij. Ik verveel me, even op zalando kijken. Ik ben moe, even naar de stad, misschien zie ik wat leuks. Of ook dit: ik ben moe, ik verveel me, ik scroll te lang op social media, he, dat jurkje/broekje/dingetje die die social influencer heeft wil ik ook, heb ik ook nodig, zou mij vast ook goed staan, en hoppa: daar is het gevoel al. Realiseer je dat het een afleiding is van iets anders. Want vraag je vooral af:
 • wanneer wil je het liefst iets kopen? Ben je verdrietig? Boos? Heb je iets vervelends meegemaakt? Last van PMS? Of misschien heb je juist wel wat leuks meegemaakt en vind je dat je het verdiend om iets voor jezelf te kopen. In dat geval, vraag jezelf eens eerlijk af “hoe vaak denk je dat?”. Want heust, ik ben groot voorstander van jezelf belonen bij successen, maar het kan ook een afleiding worden. In plaats van toe te geven aan die afleiding (en dat kan dus alles zijn. Denk ook aan eten, roken, drugs, of zelfs sporten), kun je beter stilstaan bij het gevoel dat je hebt.
 • je. hebt.niet.zoveel.nodig. Maar echt. Ik sta er soms van te kijken bij die social influencers die een unboxing van spullen doen. En let er maar eens op: sommige influencers doen zo’n unboxing meerdere keren per. jaar. Draag je al die kleren echt? En hoe vaak? En ook: waarom? Want dat is ook iets wat ik mezelf vaak afvraag, waarom wil ik zoveel kleren hebben? Waarom denk ik zoveel nodig te hebben? Ik ben toch net zo leuk als ik elke week dat bruine truitje aandoe met die ene flared pants (ik heb er verdorie 6!!). Door de media en maatschappij (en dus vooral door onszelf!) denken we dat we alleen leuk zijn met een volle klerenkast. Dat we erbij horen als we tig sneakers hebben of tig soorten primers.
 • probeer eens een no buy challenge. Begin eens met een week. Of een halve week. Geef jezelf de regel niets voor jezelf te kopen. Schrijf op wanneer je de nood voelt om wel iets kopen. Wat gaat er in je om? En hoe voel je je daarna?
 • op pinterest zie ik vele verschillende wardrobes capsules voor inspiratie.
 • ruim je klerenkast eens op. Je staat je er versteld van hoeveel kleren je hebt en hoeveel leuke combi’s je kan maken.
 • fesjonstyle groeit met de jaren, kan ik je met de nodige ervaring zeggen. Hier spreekt een 36 jarige vrouw dus ik weet inmiddels, EINDELIJK, wat mij wel en niet staat en vooral: wat ik wel en niet leuk vind. Daardoor koop ik veel bewuster en heb ik zeker de laatste twee jaren geen miskopen gedaan.
 • Koop goede basisstukken en investeer in goede kwaliteit. Voor dit laatste valt een boel te zeggen: goedkope kleding is niet altijd goede kwaliteit, maar ik heb hier zelf een mening over. Een bijstandmoeder met 2 kinderen besteed logischerwijs haar al niet zoveel geld liever aan de primark dan een duurdere biologische noem maar eens een merk. Begrijp me niet verkeerd, ik snap het hele argument erachter, maar ik vind dit ook ergens een white privelege mening. Dit is dus vooral een persoonlijke mening. Investeer in wat jij kunt investeren en als dat een truitje is van de Hennes is dat helemaal niet zo erg (sterker nog: ik heb t shirts van de Hennes die jarenlang (voor geboorte van nr1. gekocht), die nog steeds van prima kwaliteit zijn).
 • wees niet te streng voor jezelf. Want heust, je mag wel wat kopen. Maar allemaal een beetje in balans, daar gaat het om.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store