In mijn ig story (ja, ik heb mijn ig weer geactiveerd ja!! het is weer zover!! waarom??!!! het voelt nu al als een blok aan mijn been. maar no worries, volgende week haal ik het er weer af. godver, stomme social media verslaving) zette ik een foto van mezelf (een selfie, natuurlijk) waarbij ik schreef dat 2018 een goed jaar was, en dat ik voor 2019 vooral minder aan mezelf wou denken en dus meer aan anderen.

Ik ben er namelijk achter gekomen dat ik ook (ja, je gelooft het niet), een egoïstisch persoon kan zijn.

(Ben ondertussen tony chocolony wit framboos met knettersuiker aan het eten, bizar lekker. Vooral die knettersuiker he. Heerlijke tintelingen in mijn mond)(ehm..).

Zo schreef ik laatst al dat ik dit jaar niet echt zin had om te koken tijdens kerst, want mijn vader had weer van die stomme opmerkingen. Toen ik dat zei tegen mijn lief zei hij “dus het draait tijdens kerst vooral om jou? Omdat jij je niet kan afsluiten voor die zogenaamde stomme opmerkingen nodig je niemand uit tijdens kerst terwijl mensen dat juist wel leuk vinden?”

Ok, point taken.

Nog zoiets. Mijn lief en ik hadden besloten om meer dingen voor onszelf te doen. Toen hij laatst alleen naar de bioscoop ging dacht ik eerst: waarom vraag je mij niet mee? (Saillant detail: ik was die dag zelf van plan om alleen naar het museum te gaan). Maar goed: mijn eerste gedachte was dus: en IK dan in plaats van hem te zeggen: wat leuk dat je de tijd voor jezelf neemt, geniet ervan!

Zo kan ik dus wel meer voorbeelden opnoemen. Voorbeelden die trouwens confronterend genoeg van mijn man komen. Die dan na een uitbarsting van mij om 1 of andere belachelijk voorgevallen iets (in mijn ogen dan) zegt: draait het weer allemaal om jou Des? Zo godverdomme pijnlijk om te horen, maar goed wel de waarheid dus (bedenk ik me overigens veel later pas).

Ik weet niet meer van wie, 1 of andere filosoof, die eens in een interview zei dat je leven pas echt betekenis heeft als je wat voor andere mensen betekent. Als je er dus voor anderen bent, als je andere mensen helpt, als je voor andere mensen zorgt. Volgens mij was het zelfs, daar is ie weer, Derk de Wachter (zwaar fan van hem trouwens) die in de Flow zei over de liefde dat je jezelf zou moeten wegcijferen voor je partner, al is dat hard gezegd, maar ergens snap ik het wel.

Zie het ouderschap bijvoorbeeld. Waarom beginnen mensen in godsnaam aan kinderen? Omdat het betekenis geeft aan je leven. Omdat je immers voor die kleine wezens zorgt, niet heel even, niet een dagje, maar (als het goed is), je hele leven lang. Dat is dus liefde. Dat is dus echt leven.

Ik dacht altijd “maar ik eerst”. En dan niet in een egoïstische vorm (nee, echt niet), maar meer van: ik moet eerst goed in mijn vel zitten. Ik moet eerst mijn leven op orde brengen. Ik moet eerst..

Ik eerst, en dan kan ik pas aan anderen geven.

En daar is niets mis mee natuurlijk, door eerst hard aan jezelf te werken en dan pas.. maar tegelijk is dat ook het leven. Dat je het gewoon moet doen. Juist als moeder realiseer ik me dat des te meer. Ik kan niet, als ik me klote voel, denken: ok jongens iedereen even een stap opzij, mevrouw Des moet eerst aan haarzelf denken nu, en PAS DAN kan ik voor jullie zorgen. Nee, als moederzijnde moet ik ook voor anderen zorgen. En ik merk dus, door juist voor anderen te zorgen, hoeveel betekenis dat aan je eigen leven geeft. Dat als je aan anderen denkt, eigenlijk ook aan jezelf denkt.

Hoe fijn voelt het immers als ik voor mijn man zorg als hij de manflu heeft (haha). Of als ik mijn ouders help met papieren invullen? Of als ik die ene moeder van school app met de vraag of het nog gaat en of ik anders een x moet oppassen?

Het zijn kleine dingen, maar juist die dingen zijn denk ik, nou ja gewoon mooi natuurlijk. Meer aan anderen denken dus. Minder aan mezelf. Ik ga het doen ja.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store