Ik sliep afgelopen weekend bij mijn ouders. Mijn zusje had nog een verassing voor mij, voor mijn verjaardag, al was dat niet echt een verassing, want ik had het al geraden. Ik hou van verassingen maar tegelijk wil ik ook super graag weten wat het dan precies is. Dus ik vroeg een hint van haar, ze zei: de gouden eeuw, ik google-de natuurlijk meteen op “gouden eeuw leeuwarden”, en ja hoor. Het was echt een prachtige tentoonstelling, dus als je eens in de gelegenheid bent dat je heel toevallig in het noorden van het land bent (ja, randstadjes ik heb het tegen jullie) ga er dan heen. En neem de audiotour erbij, want Aaf BC sprak deze in.

Na het museum gingen we nog eens heerlijk vietnamees eten, daarna gingen we naar huis waar ik dit kookte (onder het kopje goede voornemens: meer koken) en het was een groot succes. Zelfs mijn vader wou precies weten wat er allemaal in zat zodat hij het de volgende keer zelf kon maken, nou dat says enough.

Later in de avond gingen mijn zusje en ik nog in de tuin zitten. We besloten een joint te roken, want waarom ook niet, het was een goede joint, zo’n eentje waar ik een heerlijke roes van kreeg en al snel volgde natuurlijk lachbuien maar ook serieuze gesprekken. Pas laat kwam mijn moeder erbij.

Helemaal opgetut en al, of nou ja, ze had rode lippenstift op. Gekregen van papa, zei ze. Mijn vader koopt altijd lippenstift als kadootje voor mijn moeder, en dan niet een kruidvat lippenstift (nee, niets mis mee), maar hij gaat er speciaal voor naar Douglas en het is altijd een, zou een beautyblogger zeggen, high end beautyproduct zoals Chanel of Dior, en dit keer had ze dus een lippenstift van Sisley van hem gekregen, voor sinterklaas. Ze liet het hoesje zien, inderdaad prachtig, en het kwam in een stoffen zakje erbij, en het was ook nog eens precies de goede kleur, zei mijn moeder. Ik denk dat hij dit keer ook echt advies heeft gevraagd, zei ze, want hij kwam eens thuis in een hele lelijke kleur oranje (hahahaha), en ze deed net alsof ze het heel mooi vond, maar ze weet niet eens meer waar de lippenstift is omdat ze het nooit gebruikt.

Maar goed, mijn moeder ging die avond naar een salsa feestje. Ze is gek op dansen, en gek op salsa, en zit dus ook op salsa les. Mijn moeder is zo gek op salsa dat ik vermoed dat dat 1 van de redenen is dat ze nog steeds geen hoofddoek draagt, want zo zegt ze, salsa dansen kan je natuurlijk niet doen met een hoofddoek, bovendien zal er dan over haar gepraat worden, en dat wil ze ook niet. En een hoofddoek draag je niet half half, dus nouja, dan maar niet.

Bijna elk weekend is er wel ergens een salsa feest waar dan allemaal salsa liefhebbers komen, en dan komt mijn moeder ook, als ze tijd heeft en dus niet hoeft op te passen op die monsterlijke kleinkinderen van haar, en dan gaat ze dansen. Alleen. Of nouja, ze danst niet alleen natuurlijk maar gaat er wel alleen heen, en dat vind ik zo knap van haar. Dat ze het gewoon doet, want ze vindt het leuk. Met wie ga je erheen, vroeg ik haar, en ze zei, alleen want ik zie daar wel genoeg mensen. En ik weet dat het zo is, want mijn moeder kent iedereen en pakt iedereen in met haar vriendelijkheid.

Ze deed haar Sisley lippenstift weer terug in haar tas, en liet haar andere tasje zien, een stoffen tasje, die speciaal bij haar salsa schoenen hoorde. Die zaten in dat tasje, wel 3 paar. Ze liet ze allemaal zien, verschillende schoenen, ze had net 1 paar gekocht via Marktplaats. Kijk, zei ze, ik heb ook een speciaal borsteltje, en die viste ze ook uit het tasje. Het borsteltje kwam in een hoesje, ze pakte het erbij, en deed voor hoe je daarmee de onderkant van de schoen glad maakt. In het tasje zaten ook een paar ballerina’s, maar dan speciaal, die je ook aan kunt doen als je gaat salsa dansen, maar te moe bent om hakken te dragen.

Een complete tas dus, ze deed alles weer terug, en zei dat bij zulke salsa feestjes je overal van dat soort zakjes ziet op de grond, want natuurlijk heeft een echte salsa danser zo’n tasje. Met schoenen en een borsteltje.

En ik weet niet of het door de joint kwam, doordat ik stoned was, maar ik vond mijn moeder op dat moment zo lief, zo schattig, zo stoer tegelijk, en ik dacht alleen maar: wat hou ik van je mama, oh wat hou ik van je. Zielsveel.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store