Mijn eerste zine, hij is er!

Ik kreeg de Flow van mijn nicht O. en daar las ik een artikel over het selfmade tijdschrift, de zine. Na het lezen van het artikel dacht ik: dit wil ik ook maken.

De zine, wat is dat eigenlijk? Het zijn zelf uitgegeven mini-tijdschriften. Zoek onder de hashtag zine op instagram, of typ eens in zine bij Etsy, en ook op pinterest vind je vele zines in verschillende soorten en maten.

Je hebt al een zine van een paar a4tjes met een nietje erdoor, je hebt een minizine zo klein als een luciferdoosje, ik vond zines met op elke bladzijde een zinnetje, je hebt ook hele prachtige kunstwerken. Ze worden vaak ontworpen door illustrators en ze gaan echt overal over. Over het feminisme, over katten, ik vond een zine over Wes Anderson films, over planten, noem het maar op. Een zine kost vaak maar een paar euro (volgens mij is de duurste zine die ik vond iets van vijf euro). Zines worden vaak verspreid in kleine oplages, een paar honder of soms zelfs minder. Ook heel fijn: een zine maak je zo snel als je wilt, het kan binnen een dag klaar zijn.

Dat wil ik ook eens maken, dacht ik meteen. Een simpel boekje met een paar stukjes tekst en die dan verkopen, want weet je, waarom ook niet?

Ik bedacht me dat het vooral een laagdrempelige manier is om mijn geschreven werk te verkopen. Een e-book blijft zo digitaal, dit is echt iets dat je kunt vasthouden, wat je hopelijk gaat bewaren (of misschien doorgeeft, dat mag ook!).

Waar moet mijn zine over gaan, dacht ik toen. Het antwoord was meteen: de liefde. Want ik hou zoveel van de liefde. Want ik kan het urenlang hebben over de liefde, ik kan vele stukjes schrijven over de liefde, want liefde is er in zoveel soorten en maten en vormen.

Ik zocht op zine op Pinterest en daar vond ik vele “how to make a zine” tutorials. Ik begon met een simpele zine van een a5 formaat met maar een paar bladzijden. Ik schreef 8 stukjes over de liefde, dat vond ik nog best veel, dus ik heb 2 stukjes verwijderd. Een zine met 6 korte stukjes over liefde.

Dan: het ontwerp. Ik vind mezelf helemaal niet creatief, in de zin van: ik kan niet tekenen, ik heb geen verstand van kleur, lettertypes of wat dan ook. Natuurlijk ging ik het mezelf op dit moment lekker moeilijk maken. Het moest perfect, net zo mooi als al die tekenaars, grafisch ontwerpers, illustrators op het internet: zo’n zine wou ik ook. En toen zat ik even compleet vast.

Ik las het artikel over de zine in de Flow weer eens terug en las vervolgens de tips: denk er niet te veel over na. Maak hem desnoods eerst voor jezelf. En: het hoeft niet allemaal perfect: leve de DIY-charme van zinesters. Op pinterest vond ik de mooie quote “zine-making isn’t about rules or knowledge; it’s about freedom and POWER”.

Ik besloot het dus simpel te houden. Uit mijn lievelingsboeken besloot ik mijn favoriete hoofdstukken te kopieeren en deze in te scannen. Dit zou de omslag van mijn zine worden. Mijn oudste zoon, zo trots dat hij al kan schrijven, schreef groot “liefde” op de voorkant. Met de aardige mevrouw van de copy-shop, gewoon bij mij om de hoek, zocht ik mooi papier uit voor de voorkant. Samen maakten we er een mooi zine van.

En nu is hij klaar. Mijn eerste zine die dus gaat over de liefde. Hoe klein het project ook is, ik ben er onwijs trots op.

Ik verkoop mijn zine voor 2,50. De opbrengst van mijn verkochte zines ga ik weer investeren in mijn volgende zine, want ik heb al genoeg ideetjes in mijn hoofd en ik heb een drukkerij gevonden in Groningen gespecialiseerd in het drukken van zines.

Als je ook een zine wilt, laat dan vooral een reactie achter, of stuur me een emailtje. Je mag ook op instagram een dm sturen. Je geeft me je adres, ik stuur je mijn bankgegevens. Lekker makkelijk. Je mag de zine ook bij mij thuis ophalen, gezellig! En heb je toevallig zelf ook een zine gemaakt? Laten we ruilen, vind ik leuk!

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store