Het gaat niet weg. Sinds mijn laatste keer kambo is er nog een laagje af gegaan, nog ietsje dieper, nog meer wake up calls.

Ik voel zo ontzettend veel. Het ligt aan de hormonen dacht ik, aan mijn cyclus, ik moet ongesteld worden, ik heb mijn ei sprong. Maar misschien voel ik me nu gewoon maar zo.

Te filteren probeer ik het, rust heb ik nodig, langzaam, een stapje terug. Stilstaan. Adem halen, rustig worden, laat het maar komen, voel het maar.

Verdriet. Ik voel me emotioneel. als ik niet beter zou denken zou ik denken dat ik denken dat ik zwanger ben (wat ik niet ben, echt niet, echt echt niet.).
Ze komen in de trein naar Amsterdam. Ik huil door die stomme, maar ontzettend leuke, kinderen mij. Weer nieuwe broeken kopen voor nr1, waarom groeit hij zo snel. Volgende week is de verjaardag van nr3, waarom is hij nu alweer 2 jaar geworden. Ik huil bij het zwembad als de badjuf naar me toekomt en zegt dat nr2 ook wel zonder zwemvestje mag.

Ik huil omdat nr1. niet meer wil knuffelen in de klas, nouja, een knuffel wel, maar een kus niet meer, neehee mama, niet doen.

Ik vertel mijn man erover, als we even een momentje in de slaapkamer hebben. Hij ligt op bed, ik lig op hem, hij kijkt naar me en ik vertel, “en straks”, zeg ik “wilt hij niet eens meer dat ik hem naar school breng”. De tranen rollen weer over mijn wangen, ik duw mijn vuisten in mijn ogen, weg met de tranen, hou nou eens op, Des.

Mijn man ligt met zijn handen gevouwen onder zijn hoofd, hij zegt niets. Hij laat me gaan. Hij aait over mij been, “het geeft niets”, zegt hij.

Misschien is dit nu wel gewoon, zoals ik me voel. Het is gewoon zoals het is, nu, zo is het.

Elke keer als ik het voel, het verdriet, een emotie, op mijn hart, probeer ik gewoon maar door te ademen. Te filteren. Een neutraal laagje te voelen, daar moet ik zijn, dat is de balans denk ik.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store