Een programma waar ik nu al zwaar fan van ben is Liefde is. Het wordt gepresenteerd door Sophie Hilbrand en het gaat uiteraard over de liefde.

De eerste aflevering gaat over verliefd zijn. Je weet wel, die kriebels in je buik en wat dat allemaal met je kan doen. Zoiets moois, maar het kan ook zulke lelijke dingen geven.

Anyways, in deze aflevering is er een vrouw aan het woord die halsoverkop verliefd werd op iemand en waar ze dus ook een affaire mee had. Ze laat haar man en (!!!) 4 kinderen achter. Openhartig en eerlijk (nu dus wel (..)) vertelt ze er over. Dat haar lichaam het helemaal overnam. Dat ze geen idee had dat dit haar was overkomen. Dat ze het nu wel wist, verliefd zijn hoe dat voelde. Zo verliefd dat ze het dus zei tegen haar man en vervolgens haar gezin in de steek liet. Ze beschrijft hoe ze haar auto instapt, hoe ze de straat uitrijdt, naar haar minnaar dus en in haar achteruitkijkspiegel ziet hoe ze haar man en haar kinderen in tranen achterlaat.

Sophie vraagt waarom ze het heeft gedaan. Wat het met haar deed, die verliefdheid. De vrouw vertelt dat ze zich weer een godin voelde. Iemand die haar zo leuk vond. Die ze verliefd op haar was. Ze voelde zich weer even een vrouw, echt een vrouw. Niet de moeder. Niet de sleur. Die kriebeltjes die ze weer voelde, die ze zolang niet had gevoeld.

Spoiler allert: het blijkt toch te kunnen maar ze komen toch weer bij elkaar terug. De vrouw en haar man. Want na de verliefdheid langzaam een beetje wegsluimert beseft de vrouw (volgens mij heet ze Lieke?) opeens wat ze allemaal heeft aangericht. Niet alleen aan haar man, haar kinderen, maar dat het iedereen aangaat: haar ouders bijvoorbeeld. Zijn ouders. Zijn broers. De gezamenlijke vriendenkring.

Tja. We hadden het erover, LOML en ik. Ik zou een paar jaar terug keihard oordelen over deze vrouw. Dit keer niet. Nee heust niet omdat het mij is overkomen. Maar omdat ik het beter snap nu. Wat liefde is, wat liefde kan zijn. Dat het namelijk iedereen kan overkomen, zo’n verliefdheid. Toen ze zei “ik voelde me opeens een godin”, ja dat snap ik wel. Ze zal misschien wel in een sleur zitten, met een gezin met 4 kinderen en het huishouden en de baan en een man die haar waarschijnlijk heust wel als godin ziet, maar het misschien niet meer zo liet merken. Het kan iedereen overkomen, zeker als je er al voor openstaat.

Pijnlijk confronterend zal het vast zijn, om deze aflevering terug te zien, voor haar man, voor haar familie. Maar ik vond haar ook heel eerlijk. Heel..menselijk toch wel. En ik ben toch blij dat ze weer bij elkaar zijn. Want het blijkt toch wel zo te zijn: liefde overwint alles.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store