Lets talk about sex baby. En je vulva. En selflove.

Ik wil het even hebben over 2 boeken die ik de laatste tijd heb gelezen. Of nouja lezen, ik bedoel meer “doorgebladerd”, dat klinkt alsof ik de boeken niet interessant vind, maar juist wel, en waarom ik dan daar doorheen heb gebladerd en niet gelezen zal ik ook nog erbij uitleggen. Leuk he.

Kom als jezelf- Emily Nagoski
Ik lees net op instagram dat Lize Korpershoek van die prachtige dappere docu “mijn seks is stuk” heel veel aan dit boek heeft gehad. Het is dus een flinke aanrader.

Gaat over: seks. Jouw seksleven. Oftewel: de opzienbare wetenschap die je seksleven gaat veranderen. Nou kom maar op, dacht ik toen ik dit boek leende van de bibliotheek.

Top aan dit boek: hoe mooi Emily elke keer maar blijft herhalen “jij bent normaal”. Veel zin in seks? Je bent normaal. Niet zoveel zin in seks? Je bent normaal. (En ze legt uit waar het aan ligt dat je soms wel en soms niet of altijd of nooit zin hebt in seks.) Rare schaamlippen ? Newsflash: die bestaan niet. Je bent gewoon normaal.

Waarom het boek top is voor anderen maar niet perse voor mij: ik had dit boek moeten krijgen toen ik 16 was. Toen begon ik met seks en ik wist niets of tenminste: alles wat ik wist was van tijdschriften of de tv. In de tussentijd ben ik gegroeid, heb ik mezelf ontwikkeld en ja dit alles ook wat betreft mijn seksleven. En vooral: ik heb mezelf, en mijn lichaam en dus ook mijn seksleven, geaccepteerd zoals het is (en die is fijn! Dat wil ik nog even benadrukken *wink wink*). En dat is dus, zoals Emily maar blijft herhalen, gewoon normaal. Ik las dus niet veel nieuwe dingen in het boek, maar nogmaals, voor mij persoonlijk vind ik dat een goed teken omdat ik mezelf dus heb ontwikkeld op dit gebied. Ik heb die reis mee mogen maken en die gun ik elke vrouw.

Als ik in het boek lees dat Emily met vrouwen spreekt die niet weten waar hun clitoris ligt, die nooit zijn klaargekomen, die nog nooit met een spiegel downunder hebben bekeken, ja dan schrik ik daar een beetje van. Dus lieve vrouwen die dit stukje lezen, als jij daarbij hoort of als je ook maar denkt dat je vagina vies en lelijk is (NEE!!), als je het raar vind dat je lichamelijk er nog niet aan toe bent, maar in je hoofd wel zin hebt in seks, en waar dat aan ligt enz, dan zou ik zeggen: koop (of leen) dit boek. Echt.

Op je lijf geschreven — Mayra Louise
Ik heb in de tussentijd 3 instagram accounts gehad en Mayra is degene die ik blijf volgen want ze is 1 prachtig mooi inspiratiebron voor mij. Op je lijf geschreven, met als ondertitel “dit boek is voor every body” (geweldig), gaat over Mayra’s lijf, jouw lijf en vooral over het leren houden ervan.

Mayra komt van ver, als ik haar verhaal in het boek lees. Ik word er gewoon verdrietig van, al die shit die zij heeft meegemaakt met klootzak vriendjes en eikels van mode agents. En kijk haar nu eens shinen op haar instagram account in lingerie, schijt aan de putjes in haar benen, haar prachtige ronde billen en haar buik, ik hou van zulke vrouwen. Zulke strijders.

Top aan dit boek: als je je prachtige lichaam nog niet hebt geaccepteerd en er nog niet 100% van houdt, dan is dat wel het geval na het lezen van dit boek. In kleine stappen vertelt Mayra eerlijk en openhartig hoe het haar is gelukt en jou dat dus ook gaat lukken.

Waarom het boek top is voor anderen maar niet perse voor mij:
ik ben nooit dik geweest, ik heb (denk ik) nooit een ongezonde relatie gehad met eten, mijn lichaam of wat dan ook. Eventjes misschien, na de zwangerschap van nr2. waar ik sowieso niet lekker in mijn vel zat. Maar voor de rest: nee. Bless me, natuurlijk, voor de basis die ik meekreeg van thuis en dat ik kennelijk er niet zo mee bezig was.

Neemt niet weg dat er natuurlijk wel momenten zijn geweest, en nog altijd zijn, dat ik denk “ik wil eigenlijk een lichaam als die andere”. Die andere fitgirl, die andere bekende persoon. Oh, had ik maar een plattere buik, een vollere bips, enz enz.

Maar dat zijn flarden van gedachten die zo nu en dan opkomen, ik accepteer ze, ik moet er soms om lachen (jeetje Des, 36 jr en nog steeds niet dankbaar zijn voor je gezonde lichaam?) en ga weer mijn weg. Vooral nu ik moeder ben geworden, dat mijn lichaam 3 gezonde jongens heeft gedragen, heeft gebaard, kan ik gewoonweg niet denken “mijn lichaam is niet mooi genoeg”.

De verhalen van andere vrouwen in het boek van Mayra, en zijzelf natuurlijk, bewijst maar weer dat het niet iedereen is gegeven, en net als Mayra gun ik die self love aan elke vrouw. Echt: accepteer je mooie lichaam zoals die nu is. Niemand is perfect, en tegelijk is iedereen goed genoeg.

En dat is de reden waarom ik dit boek elke vrouw kan aanraden, want het is zo belangrijk om jezelf te accepteren zoals je bent. Niet voor jezelf nu, maar juist (vooral) als je moeder bent. Geef het voorbeeld. Geef die lessen door. Gun het jezelf.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store