Lessen die ik leerde van yoga (with Adriene)

Ik was net lekker bezig met sporten, toen die lockdown kwam. En toen kwam de maand december. En in de maand december hield ik me vooral bezig met alle smaken pepernoten uitproberen, vele kerstbaksels uitproberen (want nieuwe oven), twee kerstdiners koken (heerlijke sticky spare ribs recept uit het Kookmutsjes kookboek!), en, niet te vergeten, slapen.

En oja ook wandelen.
Maar zeker niet sporten.

En toen kwam januari.
Ik vond dat ik toch echt eens aan de slag moest. Gelukkig, kan ik in dit geval wel zeggen, is daar Instagram.

In mijn feed zag ik namelijk vele mensen fanatiek de 30 day yoga journey van Adriene doen, dus ik dacht: ok ok, ik ga wel aan de slag. Op zo’n manier heeft het delen van sportfoto’s toch wel zin.

Zo af en toe doe ik een korte workout van Pamela Reif (kan niet wachten tot Elise Schaap haar na gaat doen bij de tv-kantine), maar vorig weekend was ik maar liefst anderhalf uur bezig met yoga , waar ik niet wil zeggen dat je dat ook moet doen, maar ik was toch bezig, en ik had toch niets te doen, en ik vond het heerlijk. En je leert er nog eens iets van he, van dat ge-yoga. Bijvoorbeeld:

  • dat yoga zo’n spiegel kan zijn. Als ik bijvoorbeeld in een bepaalde positie sta en mijn armen of benen verzuren en Adriene maar zit te babbelen over hoe goed het is of spontaan begint te zingen (doet ze best wel vaak), en ik vervolgens gewoon bijna boos kan worden omdat ze zolang praat “want schiet nou op, schiet nou op!”. Of dat de yoga uit “alleen maar” wat meditatie oefeningen bestaat” en ik vervolgens denk “nou, dit is toch niet echt yoga?”. Oftewel: waarom heb ik zo’n haast? Waarom moet ik perse hard aan het werk om het “sport” te noemen? Waarom kan ik niet wat meer vertragen?
  • dat yoga helpt met beter ademhalen. Laatst deed ik een ademhalingstechniek waarbij je 3 seconden moest inademen en dan 4 seconden uitademen. En dan het verhogen waarbij ik op het laatst 8 seconden inadem en 8 seconden uitadem. Wat heerlijk. Wat fijn. Wat een focus. Maar ook: wat haal ik slecht adem, heel gehaast, heel kort, met mijn schouders erg hoog. Ja, eye opener dit.
  • ik leerde de “star-pose” te doen bij deze yoga les (space). Heerlijk. Neem je ruimte in. DURF je ruimte te pakken. Deze ga ik onthouden, dacht ik, als ik me weer eens klein voel.
  • If you fall, we catch you. Of: “pak je tenen, maar als je bij je schenen komt, is dat ook niet erg. Oftewel: het hoeft niet meteen goed. Oefen maar gewoon, en wees niet te streng voor jezelf.
  • De mooiste misschien wel: als je op de yoga mat komt, doe dan alsof het je eerste keer is. Heb geen verwachtingen. Doe elke positie alsof het je eerste keer is.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store