Lessen die ik de afgelopen jaren heb geleerd

Niet meer bang zijn:
oh deze les, ik gun het iedereen. Ik gun iedereen om niet meer bang te zijn. Niet meer bang te zijn voor wat als situaties, niet meer bang te zijn voor wat zullen mensen wel niet denken, niet meer bang zijn voor ja maar wat nou als, niet meer bang zijn om niet meer waard te zijn, niet meer bang te zijn voor grote zwarte monsters. Niet meer bang zijn heeft mij zoveel verlichting en vrijheid gegeven. Dat ik niet meer bang ben om mensen kwijt te raken bijvoorbeeld. Of niet meer bang ben om te vallen, want ik sta wel weer op. Niet meer bang zijn om er niet te mogen zijn, ja ondanks momenten dat ik ze nog voel. Niet meer bang zijn jongens. Voel het.

Je wordt geboren om te leven, niet om je leven voor te bereiden.
Ja, pareltje hoor deze, ik weet het. Maar ik heb heel lang zo geleefd: eerst moet ik dit of dat gehaald hebben, eerst moet ik dit of dat zijn, eerst moet ik dit of dat worden en pas dan, pas dan ga ik leven. Pas dan wordt ik gelukkig. Ik realiseerde het nu me vooral in drukke tijden, dat ik kan snakken naar een weekendje vrij en ik heel even denk “pas als ik een weekendje alleen ben, dan kan ik opladen”. Nee Des, weet ik dan meteen, niet pas dan, maar nu. Nu is de tijd. Nu is het moment.

Iedereen is met elkaar verbonden.
Ook al zo’n huge eye opener wat ik had tijdens een ayahuasca ceremonie. We zijn allemaal met elkaar verbonden en komen allemaal van dezelfde bron en dus is het heel simpel: oordeel je over iemand, dan oordeel je eigenlijk over jezelf.

Je hebt overal zelf de keuze over. (disclaimer: behalve over…nouja, jullie weten wel wat ik bedoel toch? ziektesoverledenenarmoedeoorlogomstandighedenwaarjeinwordtgeboren).
Maar je hebt wel de keuze over je eigen gedachten, je keuzes, de dingen die je zegt, de dingen die je doet, de dingen die je denkt, je gedrag enz. Ja, daar heb je dus een keuze in en daar heb je zelf controle over. Als je je shit gedraagt en niet eerlijk tegen jezelf bent ga je dat terugkrijgen. Als je blijft in een shit relatie, en je dus slecht wordt behandeld, is dat jouw keuze. Als je de keuze maakt om je geld uit te geven aan iets niet handig en vervolgens geen geld hebt voor eten in je koelkast dan moet je niet klagen en miepen. Jouw keuze. Het is een simpel gegeven maar let zelf maar eens op hoe vaak mensen omstandigheden of anderen de schuld geven. Ja, dat wil ik zelf ook nog wel eens doen. Heust.

Eerlijkheid is het belangrijkste.
Tegen anderen maar vooral tegen jezelf. Weet je zelf ook wel.

Niets mis met plantmedicijnen.
Ayahuasca, ik ben fan. Stukje therapie voor mezelf.

Koop tijdloze kledingstukken.
Sinds ik dit bij mezelf toepas heb ik veel minder miskopen. Ja, veel minder, ik heb ze dus nog wel, en daar baal ik wel van, dus STAY FOCUSED DES!! Maar bij het kopen van kleren stel ik mezelf tig keer de vraag: ga ik dit over een jaar nog dragen? Kan ik dit over 2 jaar nog dragen? Is dit over 3 jaar nog fijn? Ja, ja, ja? Dan kopen.

Sporten en mediteren is life.
Ik wil het iedereen aanraden om te blijven sporten, om te blijven mediteren, ook als je moe bent, ook als je er doorheen zit, ook als je niet wil. Ga. Doe. Echt.

Laat verdriet en pijn toe.
Het geheim van geluk? Verdriet, pijn en kutgevoelens ook toelaten.

Wees gdvrdmme niet zo fucking egoistisch.
Ik heb het tegen jou en ook tegen mezelf. Zorg ook eens voor anderen. Laat een ander geluk ook eens voorgaan. Alles in balans dan he menschen. Hoevaak we ook zeggen in een relatie: ik gun de ander alles! Ja, nouja, we bedoelen eigenlijk: maar niet ten koste van mijn geluk. Dit is een les die ik pas heb geleerd, en ook regelmatig nu toepas. Voel ik me shit, klote, last van mijn ego, ga ik weer lekker in een slachtoffer rol zitten? Dan ben ik extra lief voor de mensen om mij heen. Voor mijn lief, mijn kinderen,mijn ouders, mijn vriendinnen, voor vreemden. Lief zijn voor anderen. Er zijn voor anderen. Ik geloof werkelijk dat dat hetgene is waarom we hier zijn op moeder Aarde.

Tenslotte, een hele belangrijke les die ik heb geleerd:
Met je kinderen weg? Neem altijd mee in je tas: viltstiften, wat tekeningen, 1 of 2 spelletjes in reisformaat.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store