Jullie moeten ook in de beste families terugzien op npo(start)

Echt. Moet je doen.

Het is 1 van mijn lievelingsprogramma’s “kijken in de ziel”. Daarin interviewt Coen Verbraak verschillende beroepsgroepen. Hij heeft politica geinterviewt, dokters, voetbaltrainers, journalisten, top ondernemers, godsdienstige mensen (zeg ik dat zo goed?), mensen uit defensie en volgens mij ben ik vast nog wat vergeten, ik heb niet alles gezien, maar wat heb ik heb gezien…oh jongens. Zo goed. En zo simpel.

Gewoon vragen stellen, en het zijn vragen die je altijd al had willen stellen aan die mensen. Helaas is KIDZ inmiddels afgelopen maar Coen is dus begonnen met “in de beste families” waarin hij broers en zussen interviewt.

Verschillende broers en zussen. Zoals dus de broers van Bommel, van die schoenen. Ook Barry Atsma en zijn zus komen voorbij. Maar ook de broer en zussen Roethof (die advocaten en documentairemaakster). Hij interviewt een broer en zus uit een gezin van 14 (!!), hij interviewt deze tweeling, en ook deze geadopteerde zussen. Gisteren was helaas de laatste aflevering van deze reeks en ik heb weer zo genoten. Echt, mocht je niets te doen hebben (bestaan deze mensen??heust wel) kijk het dan vooral terug op NPOstart.

Het concept van In de beste families is weer zo simpel, namelijk gewoon simpele vragen stellen. Bijvoorbeeld “wat was jouw plek in het gezin?”. Waar kom je vandaan? Wie is de beste? Was er een lieveling in het gezin? Is er nog sprake een gezin als je ouders komen te overlijden? Als jullie geen zussen waren geweest, had je haar dan ook uitgekozen als vriendin? Wat betekent dat eigenlijk: een broer/zus hebben? Is dat hetzelfde als een vriendschap met je beste vriend? Kortom: mooie vragen die mij ook deden nadenken.

Ik heb 1 zusje, ze is 4 jaar jonger dan ik. Mijn vader zei altijd “jullie moeten geen ruzie maken want je hebt maar 1 zusje en daar moet je zuinig op zijn”. Mijn zusje en ik hebben ook nooit ruzie. Nu niet, vroeger als kind ook niet. Het was niet dat we veel met elkaar speelden, ik herinner me in ieder geval geen urenlange speelsessies met haar. In het begin was het leeftijdsverschil ook wel groot natuurlijk, ik was “al” 4 jaar toen zij werd geboren.

En toch hadden we natuurlijk altijd elkaar. Dat was een veilig gevoel. Waar we ook waren, vakanties, visite of wat dan ook. Het was pas veel later, ik denk toen we ieder een vriendje kregen dat onze band een stuk sterker werd. We kwamen toen ook in dezelfde fase terecht: van verkering en student zijn.

Een zus betekent voor mij alles. Ze is mijn beste vriendin, we zijn als 2 handen op 1 buik, we weten alles van elkaar. Dat is, zoals iemand het ook zegt in het programma, anders dan je beste vriendin buiten het gezin. Want ik ken haar van kleins af aan, en zij heeft alles van mee gemaakt. We zijn familie, ook dat is denk ik wel een verschil met iemand die geen familie is.

Gisteren vroeg Coen aan iedereen of je je broer of zus ook zou hebben uitgekozen als goede vriend(in) als hij of zij geen broer of zus was. Bijna iedereen zei “nee, dan zou ik hem/haar niet in mijn vriendenkring hebben gehad”. Dat verbaasde me omdat bijna elke broer/zus een goede relatie met elkaar hebben.

Een iemand zei een heel mooi antwoord namelijk “dat hangt er vanaf welke fase in mijn leven je bedoeld”. Hoe meer ik over dat antwoord nadenk, hoe meer ik het snap.

Ik had mijn zusje ook niet als vriendin uitgekozen op de basisschool. Daarin was ik te stil/verlegen en zij juist weer te outgoing. Ik denk dat we wel vriendinnen waren geweest in de studentfase, dat was juist de periode dat we heel close met elkaar werden. En nu zou ik haar waarschijnlijk niet kennen. Ik heb een heel ander leven dan haar: ik ben een thuismoeder met 3 kinderen, mijn zusje werkt veel, heeft een druk sociaal leven.

Toch mooi hoe zo’n programma je zo doet nadenken. Tipje dus.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store