Van de week tijdens het mediteren bedacht ik me: mijn lichaam zit me als gegoten.

Ik las eens een artikel in de Flow over meer in je lichaam zijn. Ik volgde, toen ik nog insta had (ha), Lot Bouwes (overigens wel een aanrader als je nog wel insta hebt, schrijft mooie gedichten) en zij postte eens iets moois over lichaamsfuncties.

Vroeger was ik niet zo met mijn lichaam bezig. Ik had het veel te druk met mijn gedachten, met mijn hoofd, met mijn ego. Toen ik leerde angsten los te laten, gedachten te laten varen kwam langzaam, stapje voor stapje, meer voelen voor terug. Meer voelen. Meer in mijn lichaam zijn.

Vanochtend liep ik van school naar huis en toen bedacht ik me dat ik al zeker 3 jaar geen make up meer draag. Nou droeg ik al niet veel make up, maar het was alsnog een bewuste keuze om geen make up meer op te doen. Want het is goed, mijn gezicht.

Mijn lichaam ken ik door en door. Ik ken elk plekje, elk moedervlekje. Als ik op de bank lig en tv kijk ga ik soms met mijn vingers langs de tijgerstrepen op mijn buik. Strepen van 3 zwangerschappen. Ik voel de zachte vetrolletjes rond en langs mijn buik. Ik voel regelmatig aan mijn borsten, gewoon voor de zekerheid. Ze zijn iets gaan hangen, na al dat borstvoeding geven. Even vond ik het erg, jammer, dat ze niet meer zo stevig zijn. En toen dacht ik :ja jezus, ik kan me soms al druk maken om mijn buikje, moet dat nu al met mijn borsten?Ik ken mijn zwakke plekken: mijn rug door scoliose, en nu mijn gezicht met pukkeltjes. Laatst bekeek ik mezelf van heel dichtbij van de spiegel en ik zag wat sproetjes rond mijn neus, onder mijn ogen. Die had ik vroeger nooit. Ik zit het liefst in kleermakerszit. Mijn billen zitten me nu het mooist door het trainen, ik heb lange pianovingers.

Elk detail, ik ken het. Ik weet dus ook precies wanneer het even niet goed voelt. Als ik verkouden ben. Als ik moe ben. Een beetje griep, of koorts. En laatst dus, tijdens het mediteren, dacht ik: het zit precies goed, als een juiste jas, mijn lichaam. Ze zorgt voor mij. Ik ken haar door en door. Als een beste vriendin.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store