Ik ben er (ook) nog: hoe het een boek werd (en waarom jij ook een boek zou moeten schrijven)

Nog even en dan komt mijn boek uit. Op dit moment buigt Floor over de omslag en het binnenwerk, mailen we nog heen en weer met verschillende drukkers, nog even hier en op social media een rondvraag wie mijn boek zou willen hebben, en dan is ie er. Ik schat op begin april.

Oktober begon ik, begin april zal ie er zijn. Een half jaar lang heb ik aan mijn boek gewerkt en ik vond het een heerlijk creatief proces. Ik heb ervan genoten en kan het iedereen aanraden. Want hoe leuk is dat nou eigenlijk, een boek schrijven? En hoe heb ik het aangepakt? En waarom zou je ook een eigen projectje moeten beginnen?

Gewoon schrijven
een boek schrijven is natuurlijk gewoon schrijven. Gewoon zitten en typen. Ik krijg overal inspiratie van en ik zit continue in “schrijf-modus”. De hele dag door kan ik denken “he, hier kan ik iets over schrijven”, of “he, dit is een mooie zin, dit moet ik onthouden”. Je hoeft echt niet te zoeken naar inspiratie, hou het lekker dicht bij jezelf. Mijn boek is heel persoonlijk en gaat over het moederschap, maar je kan misschien over je werk schrijven (situaties met collega’s?), over een sport die je doet, over iets dat je hebt meegemaakt, djies, voor mijn part beschrijf je de kleuren van dingen over je heen. Gewoon beginnen.

Plannen
Eerder over geschreven maar ik blijf het herhalen: de pomodoro techniek. Wat een uitvinding. Ik doe mijn wekker op 25 minuten, zet internet op mijn laptop en telefoon uit en ga aan de slag. Na 25 minuten ga ik van mijn plek en ga ik 5 minuten iets anders doen (koffie zetten, even opruimen, iets eten), en als die wekker gaat ga ik weer 25 minuten aan de slag. Na 3x25 minuten hou ik een pauze van 15 minuten. Toegegeven, als je 25 minuten echt lekker bezig bent is het moeilijk om 5 minuten pauze te houden. Maar ik raad het je toch echt aan, ga echt van je plek, ga echt even totaal iets anders doen. Juist die korte break helpt om daarna weer lekker te knallen.

Schrijftijd
Maar goed, ik heb ook een leven natuurlijk, met drie kinderen en een man en een huishouden en heel af en toe zelfs een sociaal leven ook nog. Dus elke dag schrijven, nee dat deed ik niet. Het helpt dusook om een deadline te stellen. Wanneer wil je het boek echt af hebben? Wees realistisch. Zo begon ik in oktober en wilde ik het boek eind december af hebben tot ik halverwege realiseerde dat december vol met feestdagen en verjaardagen zit. Planning bijgesteld dus. En aangezien ik heel goed weet dat ik mijn grootste vijand ben is het ook een kwstie van Heel Veel Loslaten.

Schrijfplek
In de slaapkamer, op bed, in de woonkamer, op mijn loveseat, aan de keukentafel, in de bibliotheek, in het kantoor van mijn man. Voor mij werkt een goede balans: alleen maar thuis gaat vervelen, dus ik zorgde er ook voor dat ik vaak genoeg buiten aan de schrijf was.

Waarom een boek zelf uitgeven
Dit is natuurlijk heel persoonlijk. Voorop gesteld: ik ben dit begonnen omdat ik vooral een boek voor mezelf wou schrijven. Toen kwam ik erachter dat er ook mensen zijn die het wilden lezen. Vervolgens ontdekte ik het “zelf uitgeven”. Er hebben twee uitgeverijen interesse getoond in mijn boek, en hoewel ik me zeer vereerd voel, heb ik toch besloten om mijn boek zelf uit te geven. Daar heb ik een aantal redenen voor. Ik wil het proces zelf in handen houden. Ik wil het vooral klein houden. Ik wil schrijven wat ik wil zonder rekening te houden of het wel of niet beter verkoopt. Ik wil er een project van maken, dus er zit voor mij ook een einddatum aan. Ik laat een x aantal boeken drukken en als het op is, is het op.

Een boek zelf uitgeven betekent ook kosten maken. Inhuren van een redacteur, een vormgever, het laten drukken, het verzenden. Ik verwacht zeker niet dat ik hier rijk van ga worden, maar ik denk dat dit ook je intentie niet moet zijn.

Ik ben er (ook) nog
Ik heb heel lang gewacht met de titel van het boek. Die moest ergens tijdens dat hele schrijfproces naar boven komen, dacht ik zo. Toeval of niet, bij het schrijven van het laatste stukje van het boek wist ik dat dit de titel zou worden “Ik ben er (ook) nog”.

De titel staat voor meerdere dingen. De kinderen groeien zo snel, ze worden zo snel groot, ze ontglippen me, denk ik vaak. Terwijl ze er wel gewoon nog zijn. Alsof ze willen zeggen “ik ben er nog mama”. Ook slaat de titel op mij, als vrouw, als Des. Mijn hele leven draait op dit moment om de kinderen, om het moederen, om het ouderschap, terwijl ik ook zo graag wil hard wil roepen “ik ben er ook nog!”.

Waar IBEON over gaat:
Het gaat over het moederschap in haar meest eerlijke en rauwe vorm. Het is een zeer persoonlijk boek waarin ik ontzettend eerlijk (ik spaar mezelf totaal niet!) deel hoe ik het moederschap ervaar.

Waarom je ook een boek zou moeten schrijven:
nouja, je moet niets natuurlijk. Maar ik kan het wel iedereen aanraden. Om niet zozeer een boek te schrijven, je kunt bovenstaande natuurlijk ook toepassen op elk ander project.

Maar doe eens iets puur voor jezelf. Zonder het te willen verkopen, online te zetten, te delen zelfs. Misschien wil je iets nieuws leren. Misschien wil je jezelf uitdagen. Misschien wil je iets doen wat helemaal buiten je comfortzone is, in dat geval zou ik het helemaal gewoon doen. Misschien vind je het super eng. Misschien kun je het al, maar wil je er beter in worden.

In ieder geval zeg ik: doe het. Want ik merk bij mezelf dat ik een stuk creatiever wordt. Dat ik speelser word. Dat ik zelfvertrouwen krijg. Dat ik daardoor andere dingen durf op te pakken. Dat ik beslissingen durf te nemen. Het geeft een goede focus op jezelf en niet een negatieve focus op anderen.

Het is vooral leuk om te doen. Oprecht leuk. Nog eventjes dus, dan komt mijn boek uit. En ik hoop je hiermee te inspireren ook een eigen project te beginnen.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store