Heb ik gedaan lijst

Vorig jaar ergens kocht ik de passion planner. Ik weet niet waarom, ik ging wederom mee met de hype, de cover van de passion planner is ook zo mooi oud zacht roze (!!), maar ik had beter moeten weten.

Een paar jaar terug, toen ik nog 2 kinderen had, en het me allemaal boven mijn hoofd steeg, begon ik de dag met to do lijstjes. Weet je wat, dacht ik, ik schrijf gewoon elke ochtend op wat ik gedaan moet hebben, misschien dat ik daar weer een beetje normaal van word.

Hielp ook wel hoor, eventjes dan. Als fulltime thuismoeder zijn er namelijk niet heel veel taken die je moet doen. Ja nouja goed, ik schreef elke ochtend op: de was doen, de was ophangen, de was opvouwen, de wc en badkamer schoonmaken, stofzuigen, boodschappen, eten maken. Elke taak streepte ik netjes door.

Ik merkte alleen dat als je bijna elke dag dezelfde taken had, dat het niet echt bevredigend voelt om die door te strepen. Bovendien werden mijn to do list steeds korter: al die huishoudelijke dingetjes werd gewoon kort “huishouden”, en was er eens een uitschieter naar een mail die ik moest beantwoorden of een telefoontje moest plegen, dan werd het administratie. Dus bestond mijn 2do list op een gegeven moment uit “huishouden” en “administratie”. Joepie.

Maar goed, ik dus met mijn geinfluencende ziel toch die passion planner kopen, en vervolgens 1 weekje gebruiken, en toen dacht ik: fuck it. De planner staat nu heel mooi te wezen in mijn boekenkast.

Ik las eens een column van Aaf, in de Flow, waarin ze elke maand schrijft over mooie zinnetjes die ze hier en daar hoort, en zij hoorde dus eens dat je niet een 2do list moet schrijven, maar schrijf gewoon eens een “gedaan-lijst!”.

Ja, ik vond het dus ook een geweldige uitvinding. Want het is natuurlijk veel fijner om gewoon trots te wezen op de dingen die je dus wel gedaan hebt deze week:

 • ik zit in een bakmodus. Dat komt, zo vermoed ik, door Heel Holland Bakt (joepie, Anna!). Bakken vind ik leuk, krijg ik energie van, dus yes. En wat dus ook heel goed helpt bij mij is dat ik iets bak, er een stukje van eet (want: mijn lichaam is een tempel), en de rest gewoon weggeef. En daar weer punten mee scoor. Zo vond mijn schoonmoeder mijn brownies echt verrukkelijk (haar woorden), en ik gaf vorige week al blondies aan mijn buurvrouw, en nu dus die brownies, en ook zij vond ze overheerlijk. En ik leende haar een draagdoek, dus geef die prijs aan beste buurvrouw van het jaar maar alvast aan mij.
 • ik hielp op school.
 • ik heb deze week elke avond gemediteerd en oh.wat.is.dat.fijn.
 • ik heb 2x gesport deze week, en vanochtend stond ik al om 7:15 in de sportschool, dus applaus voor mezelf.
 • ik heb de grote boodschappen gedaan voor deze en volgende week.
 • ik ben begonnen met het boek van Michelle O. te lezen.
 • ik heb afgesproken met een goede vriendin, dat zo gezellig was dat we de laatste mensen in het restaurant waren(sorry bediening).
 • ik ben bewust met geld omgegaan afgelopen week. Mijn lief en ik keken namelijk eens kritisch naar onze uitgaven en dat kan gewoon echt een stuk minder en vooral: bewuster.
 • ik had een afspraak met een heuse coach. Misschien hierover later meer.
 • ik heb weer een ayahuasca ceremonie in de planning. Ik ben echt al heel lang niet geweest en een vriendin stelde het eens voor, en toen dacht ik: ja! Heb ik weer zin in! (ik piep dan vast wel anders..)
 • ik hielp een mede-mama met haar kindjes na judo. Ze heeft 4(!!) kinderen, daarvan moest ze 2 omkleden, eentje moest ze rustig houden (want 3 jaar oud, leuke fase), en een baby lag nog in de maxi cosi, en er is geen lift, EN alleen een buitentrap, kortom: ik was de reddende engel, dat begrijp je.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store