Ik wil mezelf niet een die-hard Harry Potter fan noemen, al heb ik alle boeken gelezen, alle films gezien en weet ik ook alle spreuken en details op te noemen en natuurlijk ging ik in London langs het 3/4 perron, maar om nou in de rij te staan om een foto te maken of iets ontzettend duurs te kopen uit de giftshop, er zijn grenzen mensen.

Wel roep ik regelmatig tegen de kinderen dat ik niet kan wachten tot ze Harry Potter interessant gaan vinden. Misschien dat ze iets zagen op youtube of dat ze er iets over hoorden in de klas, maar we besloten de film te zien en vanaf dat moment waren ze hooked.

Ik dacht nr1 vooral, want HP is toch iets voor de wat oudere kinderen, en hoewel nr1. het ook heel leuk vindt en voorzichtig begint met lezen, is nr2. nog wel de grootste fan hier thuis.

Elk gesprek, elke vraag, elk feitje dat uit zijn mond komt gaat over HP. Wie is er sterker, Minerva of Voldermort? Wie is nou die ene weerwolf? Is Sneep echt gemeen?

De hele tijd speelt hij met een potlood, dat een toverstaf moest voorstellen. Hij kreeg van mij een eetstokje, maar die heb ik weer ingenomen toen ik een flinke kras in zijn nek zag, per ongeluk tijdens het spelen.

We huren elk weekend een HP film, die we verspreiden over 2 avonden. We zijn inmiddels bij deel 5. Wel in het nederlands, vind ik wat jammer maar de ondertiteling gaat vooral voor nr2. nog iets te snel.

Zaterdag ging nr1.golfen met LOML, nr3 is uit logeren, dus was het alleen nr2. en ik.

Wat te doen, dacht ik, want de stad is dicht, de winkels zijn dicht, alles is dicht, alles is saai, maar toen bedacht ik me dat hij een zomerjasje nodig heeft dus maakte ik toch een afspraak bij de Hennes.

En ook even bij de verkleedkleren kijken mama, zei hij nog.

Tot mijn grote verbazing vonden we daar een HP cape inclusief toverstaf. Als verassing hield ik het achter mijn rug, kijk eens, zei ik, en ik liet het hem zien, zijn ogen werden groot, hij zag De Toverstaf, en vanaf dat moment was hij niet rustig te houden van enthousiasme.

Hij wou meteen naar huis, nee hij wou meteen de cape om, in de auto, het toverstafje moest uit het zakje, en naast mij in de auto, hield hij de staf de hele tijd vast , wees hij naar dingen, hoorde ik hem spreuken zeggen.

Nog even naar de Jumbo, zei ik, en daar liep hij in zijn HP cape, met toverstaf.

Later in de avond vertelde ik erover tegen LOML, zo aandoenlijk, zei ik, hoe blij hij was met die cape en die staf en al zijn spelletjes die hij ermee deed.

Zo blij als een kind, zei ik, en dat is het precies.
Een kind die ontzettend blij is.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store