Omdat het nog de maand januari is he menschen, en omdat iedereen er zo bezig is, en weet je: waarom ook niet. Tuurlijk kunnen we die goede voornemens elke dag in het jaar beginnen, maar zo mooi aan het begin van het jaar bedenken wat beter kan of juist minder, ik zeg: mooi idee voor een project.

En ik ben altijd gek op die projecten van Susannah bijvoorbeeld. Een maand je outfitjes fotograferen in het kader van #fashionseptember. Of elke dag iets cultureels doen. Geweldig. Het hoeft helemaal niet groot en het hoeft niet perfect, en het mag allemaal op je eigen regels.

Dus toen van de week mijn schoonzusje op bezoek was en vroeg wat mijn goede voornemens waren kon ik, ok op dat moment, twee in ieder geval bedenken:

  • ik wil echt veel minder gaan kopen. Dat doe je toch al best goed, zei mijn schoonzusje toen, en ja dat is waar, ik ben er heel erg bewust mee bezig, maar ik vind het ook zo stom als ik er toch weer in trap. Een rondje social media “he das een mooie jurk”, “nouja, wacht eens, ik heb ook niet zoveel jurken”, “even kijken op zalando”, en hup klik, in het winkelwagentje en twee dagen is ie van mij. Die afleiding menschen, en die beinvloeding, jezus, ik ben toch een zelfstandig best wel intellectueel nadenkend mens, of niet dan??! Ja, kwaad kan ik erom worden, op mezelf vooral, en ook: waarom heb ik het zo nodig? Waarom denk ik dat? Om maar niet te spreken over hoe slecht het is voor het milieu en die fast fashion, wat in mijn geval trouwens niet altijd zo is maar toch. Heb ik laatst niet gewoon twee truien wegggegooid omdat er PLUISJES opzaten??? Schaamteloos. En ook: leren dat je echt niet zoveel kleren nodig hebt. Ik heb een aantal lievelingstruien en broeken en elke keer als ik deze weer aanheb is dat ook wat ik denk: alweer Des? Mensen zien je weer aankomen. Maar wat dan nog??

Dus echt minder kopen, en vooral, gewoon goed nadenken: Des, wil je dit echt, heb je dit nodig, en waarom heb je het nodig, heb je het nu nodig, kan het ook op een andere manier, moet er niet eerst iets gemaakt/gerepareerd worden, enz enz.

Maar je mag toch ook wel gewoon een keer iets voor jezelf kopen Des, en dat is waar, daar heb ik de regel voor “ik moet het verdienen”, en dit klinkt meteen zo streng, ik weet het. En mij kennende: ik vind niet snel dat ik iets verdien, bovendien ben ik meester in de lat lekker hoog leggen, dus ook dat is weer een les voor mezelf.

Wel heb ik, in dat kader, voor morgen een tattoo afspraak, waar ik ontzettend veel zin in, en dit is een kado voor mezelf omdat ik mijn zine heb gemaakt en dat zo’n succes was.

Niets kopen ieder geval tot eind maart dus 3 maanden. Des, kom op, dat moet toch wel lukken?

  • ik wil ook minder eten weggooien. Want oh wat gaat dat snel in dit huis. en hoe vaak ik ook de vriezer gebruik als voorraadkast (woorden van Jamie Oliver) is ook gewoon niet normaal. “Oh, ik heb eten over, ik doe het wel in de vriezer”, en vervolgens na 3 maanden toch nog weggooien. Want “geen zin in”. Ook na ons oud&nieuw dagen weg waar er zoveel eten over was en iedereen (inclusief ik) zo makkelijk zei “gooi maar weg”. En er zijn mensen op de wereld die geen eten hebben he, god, wat klink ik nu als mijn moeder, maar moeders hebben nou eenmaal altijd gelijk.

Aangezien de hele maand december hier geld uit is gegaan als water wil ik dus aankomende maand goed gebruik maken van mijn voorraadkast. Ik ben al een paar dagen bezig en jongens, dit is niet alleen heel leuk om te doen, want je wordt heel cratief, maar het voelt ook elke keer zo fijn: zo, toch een maaltijd kunnen maken van dingen dat ik al in huis had.

Zo heb ik gemaakt: van potjes linzen: deze linzensalade. Van tomaten die ik over had: guacemole. Van kip uit de vriezer maakte ik dit ovengerecht MET aliminiumfolie van een kerstgerecht wat er nog prima uitzag die ik bewaard had(bonuspunten!!) en van aardappels en wortels die ik had: een stampoot.

Verder heb ik net een deeg gingerbreadcookies uit de vriezer gehaald, ik hoef daar alleen maar vormpjes uit te halen, 9 minuten in de oven en hoppa koekjes heb je.

In de voorraadkast heb ik nog: potjes mais (maissoep misschien?) tomatenblokjes (saksucka?) en in de vriezer nog een bakje saus voor lekkere noodlesoup (he, ik heb ook nog pakjes noodlesoup in de voorraadkast!).

Ook dit moet wel lukken, tenminste, we hebben hoop in de mens he. En met de mens bedoel ik dus voornamelijk gewoon mezelf.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store