Favoriete momentje van de dag

Eigenlijk heb ik trouwens meerdere favoriete momentjes van de dag. De ochtenden, ondanks (of misschien wel dankzij) de vermoeidheid. Als de kids naar school zijn en nr3 slaapt en ik in een stil huis zit.

Elke moeder zou ook dit zeggen: avonds als de kids eindelijk op bed liggen.

Ja, ook dat is mijn favoriete momentje van de dag. Van mijn lief heb ik een roze ochtendjas gekregen, heel zacht en heel warm, een beetje te warm eigenlijk, want ik heb het nou eenmaal altijd snel warm. Felroze, want “misschien helpt dat tegen je ochtendhumeur” zo zijn zijn woorden. Avonds wil ik hem ook wel eens aandoen.

Want als de kinderen op bed liggen, ja eindelijk dan, dan is het mijn tijd. Dan hoor ik geen ge-mama mag ik een..? vragen meer, dan hoef ik niet bang te zijn dat ik midden in mijn boek zit en dan toch gestoord word, er zijn geen luiers die verwisseld hoeven te worden, geen kinderen die vermaakt moeten worden.

Dus ga ik alvast naar de badkamer, mijn gezicht schoonmaken, mijn kleren uitdoen, die bh uit (yess), mijn slaaphemdje aan en die roze badjas.

In de woonkamer heb ik er een vast ritueel van gemaakt: ik zet eerst een kop thee. Ik doe een kaars aan. Ik pak wat mooie stenen. En mijn laptop erbij. Als mijn man thuis is zit ik in de keuken aan de eettafel (die ik eerst heb schoongemaakt van tig kruimels en etensresten), en anders in de woonkamer in mijn loveseat (wat de kinderen ook zeggen).

En dan een stukje typen. Dat is mijn moment, in de avond. Stukjes overdag typen, ook al zijn de kids rustig aan het spelen, ik kan het moeilijk. Het wordt gehaast want ze kunnen elk moment me toch weer nodig vinden, en van haasten komen toch niet zulke goede stukjes. Ik spaar mijn stukjes op, overdag komt er genoeg inspiratie, waar kan schrijf ik wat steekwoorden op, snel in mijn telefoon of notitieboekje.

En dan in alle stilte avonds ermee bezig. Ik vind het fijn en kan het iedereen aanraden: niet meteen op de bank te ploffen, niet meteen de tv aan te doen, niet meteen met je partner de dag bespreken, hoe uitnodigend het ook allemaal wel klinkt. Dat kleine momentje in de avond is van mij. Ik geniet van het schrijven, van het getik op de toetsen en de verdere stilte in huis.

Image for post
Image for post

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store