In 2016 had ik voor het eerst een ayahuasca ceremonie. Ik wist totaal niet wat ik ervan kon verwachten maar ik zat op dat moment zo diep dat ik alleen maar kon denken: erger dan dit wordt het niet.

Dat werd het ook niet. De eerste keer ayahuasca weet denk ik iedereen zich nog wel goed te herinneren. Voor sommigen is het de hel op aarde, voor mij was het magisch. Ik heb gehuild, ik heb gelachen, ik vond het prachtig.

Ik weet nog, die dagen erna, waar de hele wereld veranderd leek te zijn. Of nouja, eigenlijk was ik dat. Alles kwam tig keer helderder bij mij binnen. Ik weet nog dat ik op het dakterras zat, dat nr1. voor mij zat en dat gezichtje, zijn wimpers, zijn haren, alles was zo ontzettend duidelijk voor mij te zien.

Maar goed. Ik moest aan deze dagen denken, hoe ik me voelde na de eerste ayahuasca toen ik gisteren met mijn man de serie Enlightened zag.

Enlightened gaat over Amy die een zenuwinzinking krijgt op werk. Ze doet daarna een retraite in een holistisch behandelcentrum. In de eerste aflevering zie je hoe ze zich daar verdiept, hoe ze heelt, en hoe ze daarna terug naar huis keert met een lievere en zachtere houding. Je ziet haar gelukzalig glimlachen, ze heeft het met haar ex over een schildpad die ze zag toen ze de retraite deed, alsof die speciaal voor haar kwam. Ze mediteert, ze visualiseert, ze is ervan overtuigt dat zij “wel even” de wereld gaat veranderen. Met de vele zelfhulpboeken en de kristallen zie je haar eerste aflevering doorkomen. Met de vele uitdagingen natuurlijk, want haar moeder, met wie een moeizame relatie heeft, is nog steeds de oude. Net als haar collega’s en haar exman.

Ik vond het niet alleen grappig maar ook herkenbaar en vooral pijnlijk confronterend. Want ik weet nog mijn eerste dagen nadat ik voor het eerst ayahuasca had gedaan. Hoe ik mijn vader een knuffel gaf en tegen hem zei “ik heel wel voor jou, papa”. Hoe hij mij aankeek en er niets van snapte. Hoe ik alleen maar aan het glimlachen was en daadwerkelijk dacht “oh, wat is het leven fijn en mooi, en ik kan dit aan!”. Hoe ik dacht andere mensen wel even over te halen om ook ayahuasca te doen, want het helpt jou vast ook!

Ik herkende mezelf een beetje in die lieve Amy. Hoe rustig ze blijft tussen haar stressende collega’s die allemaal haast hebben. Na het kijken van die eerste aflevering dacht ik er nog aan. Ik schaamde me een beetje, voor mezelf. Hoe ik dacht en deed na die ayahuasca. Maar tegelijk keek ik er ook met een zacht oog naar. Hoe erg is het om in zo’n proces te zitten? Om opeens alles helder te kunnen inzien? Wie was er nou eigenlijk echt gek, Amy of die mensen om haar heen?

Die eerste dagen na ayahuasca gingen snel voorbij trouwens. Je komt weer in het dagelijkse leven terecht. Met kinderen die moeilijk zijn bij het avondeten en ik eens niet tot 10 kon tellen. Of met mensen om je heen waaraan je je ergert. Of eigenlijk gewoon: uitdagingen die normaal zijn in het leven. Die je aangaat, en die weer voorbij gaan. En het was na mijn derde ayahuasca ceremonie dat ik wist: oja, dit is het gewoon. Dit is leven.

We zijn nog maar bij de derde aflevering van Enlightened. Het is wel echt een leuke serie trouwens, dus aanrader.

a een zenuwinzinking op haar werk keert zakelijke inkoper Amy Jellicoe (Laura Dern) terug naar huis na een verlengd verblijf in een holistisch behandelcentrum. Met een lievere en zachtere houding trekt Amy bij Helen, haar moeder, in, terwijl ze de eerste stappen zet om haar baan bij Abaddonn Industries terug te krijgen. Ondertussen zoekt ze weer contact met haar ex-man Levi, maar een ontspannen avond loopt verkeerd nadat Levi weer in oude patronen valt. De volgende ochtend, na het opzeggen van haar nieuwe mantra ‘Ik zal veranderen, en ik breng zelf verandering’, keert Amy terug naar kantoor om aan een nieuw hoofdstuk te beginnen.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store