Een ode aan de helpende moeder

Image for post
Image for post

De deur op het dakterras heb ik open. Ook de deur bij de woonkamer staat wagenwijd. Zo is het goed . Zo waait het lekker door. Zo is het nog te doen.

Nr3. heb ik net op bed gedaan. Geen slaapzakje, alleen een rompertje. Hij protesteerde niet eens. Hij begon meteen in kikkerhouding te liggen, kontje omhoog, speen in zijn mond.

LOML zit weer in het buitenland. Tijdens de vakantie in het sexy vakantiehuisje heb ik al globaal een planning gemaakt. Zes weken met de kinderen thuis, dat kan je niet lijdzaam toezien. Dagjes uit dus, naar grote speeltuinen. Ik zocht nog wat goede zwembaden in de buurt of misschien iets buiten te stad. Was er ergens nog een grote natuurplas of een meer waar geen blauwalg te vinden is? Nr1. mag elke dag een half uurtje op de playstation. Hij moet ook elke dag iets voor zichzelf doen. Nr2. vermaakt zich wel. Nr3. heeft nog middagdutjes.

En natuurlijk waren er nog de playdates. Voor de vakantie wisselde ik al wat telefoonnummers uit met andere moeders. Ik besloot een moeder te appen, met de vraag of haar zoontje bij ons mocht spelen. Vond ze lief. Hij heeft er zin in, appte ze terug.

Hij speelde de hele middag. Zijn zus kwam hem bij de deur ophalen. Ik moest van mijn moeder zeggen dat nr1. en nr2. morgen bij ons mogen spelen, zei ze.

Ze appte het me nog. Voor de zekerheid. Jouw kinderen ook bij mij, stond in de app. Vind je dat niet te druk, appte ik haar. Nee, gezellig!, was het antwoord.

Vandaag bracht ik ze. Zij is marokkaans, spreekt grotendeels arabisch met me en hier en daar versta ik wel wat. Chokran, zeg ik haar, zo lief van je. Hoelaat zal ik ze ophalen? Ik breng ze wel, zegt ze. Geen probleem, echt niet.
Als ik met nr3. wegga hoor ik haar nog net tegen de kinderen zeggen “marhaba! marhaba!”.

Het zijn deze momentjes waar van ik van hou, besef ik als ik in kleermakerszit op de grond zit te mediteren. Momentjes die ik niet verwacht, maar die zo fijn uitkomen. Even rust tussendoor.

Nr 3. slaapt door de hitte 3 uren lang waardoor ik kans heb om wat opgeslagen blendle artikelen te lezen en australian bake off te kijken. Tussendoor krijg ik appjes van de moeder. Het is erg gezellig, maak je geen zorg! Ze stuurt foto’s van de kinderen.

Pas laat in de middag worden ze weer thuisgebracht. Genoten hebben ze. Heerlijk gespeeld, heerlijk gegeten (kip met patat en komkommer en saus mama! En ik heb heel veel cola gedronk!).

Dit stukje is voor haar. Bedankt voor vandaag. Chokran hbiba.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store