LOML en ik zijn gek op het programma een huis vol. Gaat over een huis vol kinderen. Grote gezinnen. We volgen het programma al een tijdje, je had die surinaamse familie (ja sorry! ik ben de naam kwijt), met 12 kinderen (!!!), en ehm die noord amsterdamse familie (weet de naam ook niet meer!) met iets van 11 kinderen dacht ik, en toen kwam dat gezin met een zesling dacht ik (en ze hadden al 2 dochters), nou ja goed, je kent het idee.

Dit jaar een familie uit Limburg met 10 kinderen (allemaal met de meest ehm, zuiderlijke namen, laat ik het zo noemen), een gezin met 8 kinderen (die in het mooiste huis ever wonen) en natuurlijk papa Jay uit Rotterdam, die vorig jaar ook meedeed, met 5 kinderen en als er zeg maar iemand is met bijna net zulke kinderen als ik zelf dan is hij dat wel want man oh man. En net de rest van Nederland ben ik trouwens ook zeer fan van papa Jay.

Maar goed, grote gezinnen met veel kinderen dus, waar LOML en ik weer zoveel van kunnen leren, want want zijn die ouders relaxt en rustig. Ik denk dat dat nog de meest gouden tip ever is voor het ouderschap.

En ook: in elk gezin is er wel een 3 jarige draak. Volgens mij heet het dochtertje bij hetgezinmet8kinderenendiemooiegrotehuis Madelief en mijn man en ik noemen haar ook wel gekscherend de toekomstige vrouw van onze zoon nr2.

Na 3 kinderen kan ik je zeggen welke fase ik het pittigst vind, en dat is niet met al die tandjes die doorkomen, maar wanneer ze 3 jaar zijn. Dan worden het kleine monsterlijke draken. Ik weet het nog bij nr1 en nr2 vertoond precies hetzelfde gedrag.

Dat gedrag is dus: stampvoeten, gillen, schreeuwen, drinken uit de groene beker willen, maar vervolgens boos worden dat het niet in de blauwe beker wordt geserveerd, appel MET schil willen eten, maar vervolgens de schil niet opeten, heel vaak en veel “nee” zeggen, alles zelf willen doen, opeens niet meer willen door of inslapen, of uberhaubt willen slapen, enz enz. Dat vervelende rotkind die je weleens in een restaurant/supermarkt ziet? Grote kans dat het een 3 jarige betreft.

Wat ik nu ook weet: het is een lange fase. Want nr2 is nu 4 jaar, en het was even over, maar inmiddels zit hij er weer middenin. Krijsen, schreeuwen, en heel veel ‘NEE, IK WIL NIET” roepen. Ook dit had nr1 trouwens ook: het was even over, en weer begon de fase. Verschrikkelijk kan ik je zeggen. Ik zit regelmatig in de gang de, wat ik noem, silent scream te doen (keihard gillen maar dan heel zachtjes), of gewoon met mijn ogen dicht in de woonkamer ,terwijl nr2 een woede aanval krijgt, en ik rustig ademhaal (naar beneden die ademhaling!!) en tot 10 tel. Of 20.

Nouja, die Madelief is dus ook zo. Werd boos omdat haar vader 1 snoepje van haar pakte (typisch nr2). Kijk daar hebben we haar weer, zeg ik dan tegen mijn man. Nr2 zijn vrouw.

Ik kijk naar de ouders van Madeliefje. Ze blijven rustig en relaxt. Als zij dat kunnen met 8 kinderen (en oja, een bakkerij en lunchroom erbij), kan ik dat ook.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store