Mijn trouwring is bijna ordinair te noemen, zilver met een ieniemienie diamantje erin, of in ieder geval iets dat glinstert, met aan de binnenkant de datum gegraveerd 14 februari 2006, twee weken na onze eerste date en LOML voor het eerst zei “ik hou van je. Ik hou echt van je”.

We zaten tegenover elkaar, weet ik nog wel, op de gele bank, we hielden elkaar vast, we keken elkaar aan in de ogen. “Ik wil je iets zeggen”, zei hij, “maar misschien is het te snel”, en ik zei “nee zeg het maar, want ik voel het ook”, en toen zei hij “ik hou van jou. Ik hou van jou”.
Twee keer.

Toen we besloten om te gaan trouwen, binnen twee weken was het feest geregeld, en hadden we dus snel een ring nodig.

Dus snel, naar de Bijenkorf, “doe maar die”, zei ik, en hij nam de mannelijke variant, een iets bredere ring zonder diamantje.

Ik heb de ring altijd om. Andere sieraden doe ik af, voor het slapen, voor het sporten, voor het schoonmaken, maar deze niet. Door het sporten zit er wat eelt vlakbij de ring, achter mijn ringvinger.

Als ik aan het nadenken ben, of een beetje aan het dagdromen, ga ik altijd met mijn duim langs de ring. Ik wrijf erover heen, laat de ring om mijn vinger draaien.

Hij heeft zijn ring bijna nooit om. Met sporten gaat de ring af, en dan vergeet hij de ring weer om te doen zodat de ring weer eeuwig in zijn sporttas ligt.

“Waar is je ring”, vroeg ik hem laatst, “aan mijn sleutelhanger”, antwoordde hij toen. Ik neem het niet persoonlijk op, want het is maar een ring en ik weet dat hij niet graag sieraden draagt.

En toch, voor mij is het een vorm van verbinding. Ook al ben ik de enige die de ring draagt.

Ik ben nu mijn trouwring kwijt.

Vanwege iets belachelijks ook nog. In een kwade bui heb ik de ring afgedaan, en van me afgegooid. Over het aanrechtblad heen, achter het aanrechtblad zit nog een kleine richel, het is nog niet betegeld, en nu ligt de ring achter het aanrechtblad.
Achter de vaatwasser.

Als ik nu met mijn duim langs mijn ringvinger ga voel ik niets. Geen ring. Alleen maar wat eelt.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store