• normaal gesproken doe ik het “huiswerk” van de cursus vrouwen uit mijn leven in het weekend, dit keer besloot ik te wachten tot het moment dat we het “s avonds zouden bespreken tijdens een zoom meeting. Dit keer was het de bedoeling dat je dieper in zou gaan op de laatste vrouw die je ging uitkiezen. Eerder koos ik mijn moeder en een ex collega, en ik was al zo goed als zeker dat ik dit keer mijn oma zou kiezen. Een indische vrouw met een behoorlijk traumatisch leven: ze heeft de oorlog meegemaakt, zat in een jappenkamp, werd als meisje verkracht, geen gelukkig huwelijk met mijn opa en heeft al 3 kinderen moeten begraven. Kortom: ze heeft veel pijn en verdriet gekend, en als kind (ze paste vaak op)voelde ik dat ook. Maar naarmate de week vorderde voelde ik aan alles dat ik mijn nenek, mijn andere oma (moeder van mijn moeder) zou moeten kiezen. Ik heb nauwelijks herinneringen van haar, ze overleed toen ik nog een klein meisje was, en ik heb haar maar een paar keer gezien tijdens vakanties in Indonesie. Alles wat ik van haar weet is van verhalen van mijn moeder en tantes. Ze was een zachte vrouw, heel zorgzaam, 13 kinderen. Ik besloot haar te kiezen als de vrouw van mijn leven. Het huiswerk vond ik zo fijn om te maken, ik had zulke goede eye openers en inizchten, en ook was de zoom meeting gisteravond weer spot on. Helemaal geen spijt van deze cursus, en gelukkig nog niet klaar!
  • een laatste 10 minuten gesprek over nr1. met zijn juf, via de telefoon natuurlijk. Tja, wat moet ik erover zeggen. Misschien dat ik er ooit nog iets over wil schrijven. Ik vind het nu wat vers en ook prive. Maar: nr1. is gewoon een kanjer. Een topper. Hoe mijn man het altijd zeg “hij is een reus”. God, wat hou ik van hem.
  • ondanks dat ik zo moe was gisteren, toch met de jongens en een vriendje van nr2. naar een natuurplas en mooi hoe het dan toch meevalt. Heel vaak tot 10 tien geteld. Heel vaak diep in en uitademen. Maar uiteindelijk, ja ik ben toch blij dat ik het heb gedaan, even weg met de kids, voor hun.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store